Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия

Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия - E-Burgas.com

Язовир "Камчия" започна да увеличава обема си. Благодарение на обилните валежи от дъжд в Бургаска област 9 млн. куб. метра вода са влезли в язовира само за седмица, пише cross.bg. Регионът е застрашен от водна криза, тъй като единственият водоизточник в областта намали обема си с близо 80%.

От водоснабдителното дружество заявиха, че прогнозите са оптимистични, тъй като се очакват още валежи.

Димитър Гюров, управител на ВиК-Бургас: Обемът му в момента е около 115 млн. и половина, което наистина ни радва, защото е започнало да вали усилено в Сливенския и Котленския балкан. Река "Камчия" е започнала да вдига ниво, което ще вдигне нивото и на яз. "Камчия".

Средно за района са паднали 86 литра на квадратен метър. Това би могло да намали възможността от обявяване на воден режим в областта през следващата година. В същото време в момента се работи и по проект, който да осигури вода на хората от алтернативни източници.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която до 20 февруари трябва да бъдат готови всички съоръжения към двата язовира "Ахелой" и "Порой".

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Някои от дейностите ще бъдат извършени до тази дата, други-не. Все пак работатa е доста, но Бургас и областта няма да остане без вода и няма да бъде на режим за лятото.

Надеждите са за допълни количества валежи от дъжд и сняг, за да се избегне възможността от воден режим по Южното Черноморие.

Свързани статии
Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са с приоритет за питейно-битови нужди Тома Белев: Защо никой не казва, че в язовирите "Ахелой" и "Порой" няма вода Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза НА ЖИВО: Извънредната общинска сесия заради водната криза Ревизоро в Бургас: Криза няма да има, Варна ще се лиши от вода Съветници искат извънредна сесия заради казуса "Камчия", ВиК намекна за тегави процедури около резервните варианти Глас в пустиня! Общински съветници още лятото били тъпана за водната криза, но без резултат
Тагове
язовир камчия водна криза
Коментари

Още от последните новини