Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия

Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия - E-Burgas.com

Язовир "Камчия" започна да увеличава обема си. Благодарение на обилните валежи от дъжд в Бургаска област 9 млн. куб. метра вода са влезли в язовира само за седмица, пише cross.bg. Регионът е застрашен от водна криза, тъй като единственият водоизточник в областта намали обема си с близо 80%.

От водоснабдителното дружество заявиха, че прогнозите са оптимистични, тъй като се очакват още валежи.

Димитър Гюров, управител на ВиК-Бургас: Обемът му в момента е около 115 млн. и половина, което наистина ни радва, защото е започнало да вали усилено в Сливенския и Котленския балкан. Река "Камчия" е започнала да вдига ниво, което ще вдигне нивото и на яз. "Камчия".

Средно за района са паднали 86 литра на квадратен метър. Това би могло да намали възможността от обявяване на воден режим в областта през следващата година. В същото време в момента се работи и по проект, който да осигури вода на хората от алтернативни източници.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която до 20 февруари трябва да бъдат готови всички съоръжения към двата язовира "Ахелой" и "Порой".

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Някои от дейностите ще бъдат извършени до тази дата, други-не. Все пак работатa е доста, но Бургас и областта няма да остане без вода и няма да бъде на режим за лятото.

Надеждите са за допълни количества валежи от дъжд и сняг, за да се избегне възможността от воден режим по Южното Черноморие.

Свързани статии
Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са с приоритет за питейно-битови нужди Тома Белев: Защо никой не казва, че в язовирите "Ахелой" и "Порой" няма вода Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза НА ЖИВО: Извънредната общинска сесия заради водната криза Ревизоро в Бургас: Криза няма да има, Варна ще се лиши от вода Съветници искат извънредна сесия заради казуса "Камчия", ВиК намекна за тегави процедури около резервните варианти
Тагове
язовир камчия водна криза
Коментари