Ресторантьорският бизнес в Бургас със седем искания към властта

Ресторантьорският бизнес в Бургас със седем искания към властта - E-Burgas.com

Около 50 души се събраха на протест под наслов "Искаме да работим!" пред сградата на община Бургас днес, организиран от председателят на ПК по туризъм към ОбС - Бургас Живко Табаков. 

На протеста присъстваха представители на ресторантьорския бранш, който е един от най-засегнатите от мерките на правителството, които бяха удължени от поне до 31 януари 2020 година. 

Те отправиха 7 искания към властта, които са свързани най-вече с получаване на помощи и обезщетения.

1. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на всички незаети за периода на извънредната обстановка.

2. Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на самоосигуряващите се лица за периода на извънредната обстановка.

3. Облекчени критерии за кандидатстване на юридическите лица за помощи, процедура по бързи одобрения и навременни плащания към одобрените лица.

4. При кандидатстване на юридически лица за помощи, да отпадне изискването фирмата да няма задължения към държавните институции.

5. Покриване на 100 % на осигуровките за работещите в ресторантьорския бранш (които продължават да работят към този момент с доставки).

6. Покриване на всички фиксирани разходи.

7. Възможност за разсрочване на плащанията към фирми, доставящи комунални услуги.

"Защо не посегнаха големите хранителни вериги или големите магазини за играчки, а точно на ресторантьорите? Преди няколко дни бях в един от големите хипермаркети и хората бяха един върху друг. Там обаче политиците не пипат, защото ще им пляснат ръцете от Европа.“, заяви Христо Бардуков, ресторантьор.

"Вместо коледни подаръци, правителството нанесе поредния жесток удар на целия туристически бранш и бизнес. Този сектор претърпя най-големи поражения и не беше дори нищожно компенсиран. Отрасъл, който формира 14 % от БВП, не може да бъде третиран като втора ръка. Бизнесът, който дава препитание на стотици хиляди хора, е поставен на колене. Затворен и в невъзможност да работи. Това безобразие трябва да спре!" гласи позицията на организатора на протеста Живко Табаков.

Свързани статии
Пореден конфликт: Защо изсичат дърветата по ул. "Самуил" в Бургас? Хотелиери и ресторантьори ще могат да се възползват от допълителни 106 млн.лв. по ОПИК Затварят бул. "Демокрация" заради протест, променят маршрути на градския транспорт Протестиращи се събират пред сградата на ДАНС Кметът на Бургас Димитър Николов и активът на ГЕРБ протестираха на Алепу (Видео) Създават комисии за "Росенец" и полицейския произвол на протести Протест в Бургас заради блудство с малолетен Марияна Николова се среща с представители на ресторантьорите Във Варна излязоха на протест срещу поредното изсичане на гори Манолова и Табаков представиха платформата си в Бургас, обещаха 1000 лв. минимална работна заплата
Тагове
Живко Табаков протест ресторантьори
Коментари

Още от последните новини