"Флашмоб за българската природа" пред парламента заради скандалния строеж на Алепу

"Флашмоб за българската природа" ще се проведе тази вечер от 18:30 часа пред Народното събрание. Протестът е организиран от независимата непартийна коалиция "За да остане природа", а поводът е скандалният строеж край Алепу, за който РДНСК днес каза, че е напълно законен. Към момента във Фейсбук около 130 души са заявили готовност да присъстват на гражданския протест. Призивът на организаторите е протестиращите да бъдат с маски и да спазват социална дистанция от два метра. 

СНИМКИ ОТ ВИСОКО на строежа може да видите тук

 

Публикуваме пълния призив на организаторите на протеста без редакторска намеса:

"Управляващите казват, че това е укрепване на бряг и всичко е законно! А всъщност се строи огромен хотел на брега на морето, където е забранено, в зона от Натура 2000 и на ръба на защитената територия Блато Алепу!

И ако това ви се струва нагло, пригответе се за още. Защото:

Днес или утре Народното събрание ще гласува изменения в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от задържания бивш екоминистър Нено Димов и внесени от сегашния екоминистър Емил Димитров-Ревизоро.

Екоминистерството така и не разбра за 20 години, че мрежата Натура 2000 е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавна работа.

Елате на граждански протест пред парламента, довечера, 3 юни, сряда, 18:30 часа.

Да сме отговорни – да носим маски и да сме на 2 метра един от друг.

Промените в закона целят:

1. Да се отложи изпълнението на изискванията на директивите за Натура 2000. Ще се отложи определянето на целите и мерките за опазване на видовете и местообитанията.

2. Да се обезсмислят плановете за управление на защитените зони, като инструмент за опазването им. С тях вече да могат се планират дейности, увреждащи зоните.

3. Да се използват средствата от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 вместо за биологично разнообразие, за заплати на нови 120 души назначение в екоминистерството и екоинспекциите, които при настоящата
политика и експертност на това министерство ще подсилят капацитета му за разрушаване на околната среда.

4. Да се отделят от Оперативна програма Околна среда 2014 -2020 и Оперативна програма Околна среда 2021 – 2027 нови милиони за разработване на ненужни документи от приятелски на управлението фирми.

5. Да се подмени екологичният подход в управлението на Натура 2000 с административен, като всичките функции на управление, контрол, мониторинг, изследвания и планиране се концентрират в ръцете на директорите на регионалните екоинспекции и екоминистъра.

6. Да се премахне научният подход за управлението на Натура 2000, като БАН и университетите бъдат изключени от процеса, a функциите за планиране се прехвърлят на структури назначавани от министъра и директорите на екоинспекциите.

Природозащитниците изпратиха безброй становища и загубиха десетки часове в "обсъждания" и нищо. След като не може с добро, ще трябва да покажем как става по друг начин." 

Свързани статии
Започва събарянето на скандалния строеж на "Алепу", оставят само подпорната част Наградиха бургаски прокурори по казуса "Алепу" ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Мария Нейкова: Усещането за безнаказаност и отсъствие на институциите трябва да спре ВАП: Разрешението на строежа на Алепу е нищожно Продължават проверките на Алепу Служебният екоминистър: Искам да съборя строежа на Алепу, но нямам правомощия "Изправи се! Мутри вън!" искат Комисия за "Алепу" и къщата в Барселона Кметът на Бургас Димитър Николов и активът на ГЕРБ протестираха на Алепу (Видео) Общественикът Здравко Василев от Приморско с позиция срещу брат си за скандалната "Подпорна стена" на "Алепу"
Тагове
Алепу
Коментари

Още от последните новини