"Флашмоб за българската природа" пред парламента заради скандалния строеж на Алепу

"Флашмоб за българската природа" ще се проведе тази вечер от 18:30 часа пред Народното събрание. Протестът е организиран от независимата непартийна коалиция "За да остане природа", а поводът е скандалният строеж край Алепу, за който РДНСК днес каза, че е напълно законен. Към момента във Фейсбук около 130 души са заявили готовност да присъстват на гражданския протест. Призивът на организаторите е протестиращите да бъдат с маски и да спазват социална дистанция от два метра. 

СНИМКИ ОТ ВИСОКО на строежа може да видите тук

 

Публикуваме пълния призив на организаторите на протеста без редакторска намеса:

"Управляващите казват, че това е укрепване на бряг и всичко е законно! А всъщност се строи огромен хотел на брега на морето, където е забранено, в зона от Натура 2000 и на ръба на защитената територия Блато Алепу!

И ако това ви се струва нагло, пригответе се за още. Защото:

Днес или утре Народното събрание ще гласува изменения в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от задържания бивш екоминистър Нено Димов и внесени от сегашния екоминистър Емил Димитров-Ревизоро.

Екоминистерството така и не разбра за 20 години, че мрежата Натура 2000 е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавна работа.

Елате на граждански протест пред парламента, довечера, 3 юни, сряда, 18:30 часа.

Да сме отговорни – да носим маски и да сме на 2 метра един от друг.

Промените в закона целят:

1. Да се отложи изпълнението на изискванията на директивите за Натура 2000. Ще се отложи определянето на целите и мерките за опазване на видовете и местообитанията.

2. Да се обезсмислят плановете за управление на защитените зони, като инструмент за опазването им. С тях вече да могат се планират дейности, увреждащи зоните.

3. Да се използват средствата от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 вместо за биологично разнообразие, за заплати на нови 120 души назначение в екоминистерството и екоинспекциите, които при настоящата
политика и експертност на това министерство ще подсилят капацитета му за разрушаване на околната среда.

4. Да се отделят от Оперативна програма Околна среда 2014 -2020 и Оперативна програма Околна среда 2021 – 2027 нови милиони за разработване на ненужни документи от приятелски на управлението фирми.

5. Да се подмени екологичният подход в управлението на Натура 2000 с административен, като всичките функции на управление, контрол, мониторинг, изследвания и планиране се концентрират в ръцете на директорите на регионалните екоинспекции и екоминистъра.

6. Да се премахне научният подход за управлението на Натура 2000, като БАН и университетите бъдат изключени от процеса, a функциите за планиране се прехвърлят на структури назначавани от министъра и директорите на екоинспекциите.

Природозащитниците изпратиха безброй становища и загубиха десетки часове в "обсъждания" и нищо. След като не може с добро, ще трябва да покажем как става по друг начин." 

Свързани статии
Прокуратурата пак отива на Алепу Ревизоро: За първи път от 20 години най-малко се строи по Черноморието Опаковаха "подпорната стена" на Алепу, съдбата ѝ остава неясна (снимки) Румен Драганов: Строежът на Алепу вреди на имиджа на туризма у нас От Асоциация "Българско Черноморие" отговориха за нападките на Алепу: Не е вярно, че има завишени параметри! Бургас се вдига на протест "Море без бетон" в защита на Алепу и другите български плажове Мъжът на Захариева призна: Над "противосвлачищно съоръжение" в Алепу ще се строят сгради Ексобластен на Бургас: Предлагаха по 5 хил.евро на съветници, за да се продаде земята на Алепу Адвокатът и природозащитник Дончо Бораджиев: Свлачището на Алепу е умишлено активирано! Мая Манолова след срещата в Бургас: България не е сред 13-те препоръчани безопасни държави за туризъм
Тагове
Алепу
Коментари

Още от последните новини