Служебният екоминистър: Искам да съборя строежа на Алепу, но нямам правомощия

Служебният екоминистър: Искам да съборя строежа на Алепу, но нямам правомощия - E-Burgas.com
БГНЕС

Много искам да съборя строежа на Алепу, но нямам правомощия, каза днес пред БНТ служебният екоминистър Асен Личев. Той уточни, че за него там не се изгражда подпорна стена.

"Това, което мога да направя, е само да издам заповед за защитена местност Алепу, което би могло да спомогне да се вземе решение събарянето да се случи", каза Личев в отговор на въпрос. Министърът уточни, че сега всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол. За първи път строежа на т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище. Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. Очаква се произнасянето на Върховния административен съд. Наскоро проектът беше купен от нов инвеститор.

Асен Личев коментира, че е заварил един бюджет на министерството, който не му позволява да финансира основните дейности на ведомството - опазване на чистота на въздуха, водата и управление на отпадъците. Той уточни, че МОСВ има да плаща над 11 млн. лв.

Личев се оплака също, че правителството не е приело новият национален план за управление на отпадъците 2021 - 2027 година, което не му дава възможност да спре вноса на боклук за изгаряне. Той не скри, че е против горенето на отпадъци.

В края на разговора той успокои всички българи, които ползват вода от национално значими язовири, че те са пълни и до края на годината ограничения няма да се наложат.

Свързани статии
Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Министър Пулев идва в Бургас, представя Плана за възстановяване и европрограми Поискаха оставката на министъра на културата Назначиха нов зам.-министър на отбраната Започва събарянето на скандалния строеж на "Алепу", оставят само подпорната част Емил Дечев е новият зам.-министър на правосъдието Наградиха бургаски прокурори по казуса "Алепу" ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Янев назначи нов зам.-министър от Оксфорд Спират строежа на хотел над "Бутамята"
Тагове
алепу строеж асен личев министър
Коментари

Още от последните новини