Ето какви промени предложиха за Стария град в Созопол

Ето какви промени предложиха за Стария град в Созопол - E-Burgas.com

Специалисти от Клуба на младите архитекти към Съюза на българските архитекти предлагат Старият град на Созопол да е само пешеходен и по–зелен. Те са убедени, че изчистването на визуалната среда, развитието на площадните пространства и по–доброто експониране на археологията ще подобри облика на древния град.

Предложенията за промяна на градската среда бяха представени на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец Паисий“, на която присъстваха кметът и главния архитект на Община Созопол и жители на града. Идеята за организирането на младежко ателие „Созопол 2021“ възниква от контакта на САБ с Община Созопол, чрез главния архитект Радост Георгиева и по предложение на председателя на УС на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев се утвърждава и реализира съвместно от двете институции.

Созопол – старият град, новият град върху полуостров „Буджака“, а още повече развитието на курортната система на север и на юг от нос Атия до нос Агалина са огромни предизвикателства пред съвременните архитекти, управляващи, жители на града, собственици на земя, инвеститори. Тази територия е уникална с крайбрежните си ландшафти, с пясъчните ивици и скални фиорди, и разбира се романтиката на старинния Созопол, която за щастие е все още сравнително добре запазена, но и застрашавана от комерческия натиск. Това е естествено за туристическия поток, който храни града, но и създава редица проблеми, твърдят младите архитекти.

Тях те разделят на няколко „пространствени“ нива. На териториално-устройствено ниво стои задачата за овладяване главно на курортното строителство и създаване на териториално-урбанистичната структура, която да не се превръща в непрекъсната крайбрежна ивица, лишаваща повечето жители и гости от свободен достъп до най-ценния ресурс – морето. Според проф. д-р арх. Тодор Булев трябва да се реши и задачата за защита, достъп и осмисляне по най-добрия начин на такива уникални места като „Райския залив“, скалния венец на Боруна, нос Колокита, нос Св. Стефан и др. Трябва да се използват и ресурсите на вътрешността, за да не се струпва всичко до самите плажове, категоричен е той.

На градоустройствено ниво трябва да се решават проблемите на създаване на индивидуален пространствен и социален характер на отделните урбанизирани зони като Буджака. В общото социално развитие на общината и града, една от целите трябва да бъде диверсификацията на формите за отдих и удължаването в годишния календар на атрактивността на Созопол. Според проф. д-р арх. Булев може да се почерпи от опита например на зимния курорт Банско, където се организират летни фестивали. Младите архитекти засегнаха и темата за островите „Св. Кирик и Юлита“ и „Св. Иван“, на която според тях трябва да се посвети отделен семинар, тъй като през последните десетилетия се лансираха различни идеи и избистрянето на една цялостна програма за ефективно усвояване на ресурсите е необходимо. Основна задача според тях е градът да стане по-зелен, да бъдат изградени пешеходни панорамни маршрути, места за отдих и велоалеи с гледка към морето.

Председателят на УС на САБ отбелязва и необходимостта от комплексен подход към изграждането на открити пространства и на историческия пейзаж като цяло в старинния Созопол, което бе и водеща тема на ателието. Според него могат да се открият спецификите в образа и структурата на пространствата, местната растителност, използването на местни материали за настилки и архитектура, наличието и ролята на характерни архитектурни мотиви. Именно всичко това заедно би послужило за основа за създаване на система от специфично „созополски“ правила и стандарти.

Обследване на римните е извършила арх. Таня Митакева. Както знаем част от тях са в много добро състояние, други са частично ограничени от собствениците на къщи, а трети са напълно затворени. „Те са истинско богатство, което може да бъде разработено като туристическа забележителност. Те преминават напречно през града, осигуряват прекрасни визуални гледки към морето, обособяват неочаквани пространства. Ние предлагаме да бъдат обособени два туристически маршрута, западен и източен, които да представят на посетителите града точно като се използват тези римни.“

Кметът Тихомир Янакиев, благодари за положения труд и добрите идеи за развитието на античния град. „Необходимо е хората да бъдат убедени в ползите, които ще последват от тези промени. Трябва да се направи нормативната база, в която да се регулират тези нови изисквания към търговците и собствениците на имоти. Не трябва да се забравя, че тук има и къщи с различна собственост, има частни, но и държавни, църковни и смесени, което също създава трудности.“ Според Янакиев, ако Старият град стане пешеходен, ще бъдат извлечени много ползи и ще има още по – голямо визуално отваряне на градската среда към морето, което ще привлече повече туристи, които ще идват да се запознаят с древната история и прекрасните природни дадености на Созопол.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица
Тагове
Созопол Стар град
Коментари

Още от последните новини