Един от десет българи вече не издържа финансово на кризата

Един от десет българи вече не издържа финансово на кризата  - E-Burgas.com

31% са заявили, че могат да потърпят още месец извънредно положение

Месец след въвеждане на извънредния режим е ясно, че въпреки запазеното и дори увеличено доверие в ръководството на страната, все по-големи групи хора се доближават до ръба на безизходицата. На въпроса, ако извънредното положение продължи, колко време можете да издържите финансово, всеки десети (10%) споделя - "Вече не издържам". Това сочат данните от последното проучване на "Афис", цитирано от news.bg.

Всеки двайсети (5%) отговарят - "около седмица". 31% могат да потърпят още около месец. 26% мислят, че могат да почакат още три месеца. Сравнително спокойни са 30%, които смятат, че могат да изкарат половин година и повече.

23.9 % от хората заявяват, че са загубили работното си място вледствие на кризата. Почти същият дял (23.6 %) сочат, че член на домакинството е с намалено заплащане.

28% от запитаните съобщават и/или за съкращаване на работното време, а 43% от домакинствата пък са изпитали поне една от тези три последици. А 11% от домакинствата са претърпели и трите вида последица. Още 3% са загубили работно място и са претърпели намаление на заплащането, но без намаление на работното време.

Финансовият удар е по-силен при хора, чиито доходи и без това са ограничени. Сред населението като цяло преценяващите, че "живеят по-зле" от останалите хора е 19%, а сред изгубилите работа или част от заплащането и работните часове, този дял е около два пъти по-висок (съответно 47%, 38% и 41%).

Според изследването най-тежък удар от положението понасят туризмът, хотелиерството, ресторантьорството. Там загубилите работата си са 44%. Както при всеки икономически застой, силно страдат също така транспортът (15%), строителството (15%). Осезаемо, но засега по-слабо са засегнати услугите (11%), търговията (10%), земеделието (6%) и промишлеността (4%).

Данните сочат още, че кризата увеличава социалното разслоение, тъй като около половината от пълнолетните граждани разполагат с финансов буфер да издържат още месец на извънредното положение, а едва един от всеки пети е спокоен за по-далечното бъдеще.

Мотивите за тревогата на около 15% от населението се потвърждават от дескриптивни сведения за положението им. При тях паралелно наблюдаваме завишена двойно и тройно честота на самоотчета за лош материален статус (безработица + намалено заплащане + намален трудов престой).

Свързани статии
Втори ден ЕС обсъжда възможни решения на енергийната криза Експерти обясниха сценариите за енергийната ни сигурност Икономисти: Европа я чака тежка криза след ноември, не можем да спрем инфлацията Коалицията обсъжда антикризисните мерки заради високата инфлация Мика Зайкова: Инфлацията у нас ще достигне 20% 25% от заведенията загубили битката с пандемията Евродепутат: Европа ще пострада много от този конфликт Кирил Петков: Ще овладеем кризата с тока с над 1,3 млрд. лева Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Бургаският бизнес готви обединение срещу кризата
Тагове
криза
Коментари

Още от последните новини