25% от заведенията загубили битката с пандемията

25% от заведенията загубили битката с пандемията - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Хората избягват да работят в нашия бранш заради пандемията. Затова усилено се внася работна ръка от Киргизстан. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред NOVA.

Според Алибегов “българският туризъм не е приоритет за правителството”. “Това, което прави държавата е лош кризисен ПР. Изказването на финансовия министър Асен Василев за ресторантьорския бранш е лъжа. Намаляването на ДДС за ресторантьорския бранш, никога не е било мярка, която да доведе до намаляване на цените. Това не е истина”, каза Алибегов и допълни, че  намаляването на ДДС за ресторантьорския бранш е било европейска мярка с цел да останат повече пари в бизнеса.

Според него ресторантьорите трябва да останат с 9% ДДС, както е в хотелиерския бранш.

“Сектор “Туризъм” трябва  да бъде с единно ДДС. Хотелиерите са с 9% ДДС от 12 години”, поясни Алибегов.

По данни на БАЗ в последните 2 години на пандемия 25% от фирмите в бранша са затворили.

“Не мисля, че сертификатите ще са това нещо, което ще отпуши българския туризъм.

Последните години приоритетите на правителството не съвпадат с тези на бизнеса”, каза председателят на БАЗ

“Най-вероятно няма да бъдем толкова привлекателна дестинация тази година.

От два месеца слушаме само за изнасяне на оръжия към Украйна, а тук имаме енергийна криза, криза с петрола, икономическа криза, чудим се как бизнесът да свърже двата края.”, поясни Алибегов.

За съжаление липсата на диалог на правителството с бизнеса ще доведе до още фалити, смята той.


 

Свързани статии
Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Зов до бургаските предприятия: Кандидатствайте за енергийна ефективност в сградите си Министърът на иновациите: Ще подкрепим бизнеса с 1,2 млрд. лв. до юни Водещи американски IT компании представиха възможности с местния бизнес Нови отличия за бизнеса в Бургас Втори ден ЕС обсъжда възможни решения на енергийната криза Малки и средни бургаски предприятия могат да получат финансова помощ, ето как Учат бургаски бизнесмени как да завладяват външни пазари Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Мощен чуждестранен инвеститор строи предприятие в Бургас (Снимки)
Тагове
заведения фалити криза пандемия бизнес
Коментари

Още от последните новини