Икономисти: Европа я чака тежка криза след ноември, не можем да спрем инфлацията

Икономисти: Европа я чака тежка криза след ноември, не можем да спрем инфлацията - E-Burgas.com

За първи път от 20 години еврото се изравни с долара. Икономистът Преслав Райков смята, че първата причина са лихвените диференциали между САЩ и Европа. Основните лихви в Щатите се повишиха 3 пъти. Започна тренд на намаляване на курса в средата на 2021 г., спиране на нива около 1,5-1,6. Другият фактор е войната в Украйна и газовите доставки към Европа, които вещаят тежка зима и икономическа криза, стана ясно от думите му.

"Европа ще навлезе в тежка икономическа криза след ноември. С очакване на вдигане на лихвения процент в Европа очаквам да се върнем над паритета, но кризата може да потопи за по-дълго еврото. Нестабилният курс не е добре и за двете страни на Океана, тъй като прекалено скъпият долар повлиява американската икономика. Засегнати са компаниите, които изнасят стоки и услуги от САЩ", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Райков, въпреки логиката, че слабото евро повишава конкурентоспособността на компаниите, които правят експорт от Европа, тези плюсове много бързо се изяждат от високата инфлация на континента.

Икономистът доц. Григор Сарийски заяви, че факторите, които бутат долара нагоре, продължават да работят.

"Като държите толкова дълго време лихвите ниски или отрицателни, всяка банка, която получи пари на депозит, тя няма какво да ги прави. Беше много по-лесно да ги превалутират като доларов депозит и да получават пари от лихвите. Това го правеха всички банки в ЕС и еврозоната, това предизвика бурно търсене на долари", разясни той.

По думите му доларът от дълго време се възприема като валута-убежище. Превръща се в символ на стабилност, когато има увеличено напрежение.

"Толкова нисък курс е катастрофален и за европейската, и за американската икономика. Ще има съвместни усилия, които да избутат курса около паритета. Близо половината от вносителите в ЕС печелят. Курсът в момента не е изгоден за европейските производители, тъй като плащат в долари, а изнасянето е в евро", подчерта доц. Сарийски.
Той е на мнение, че от обезценяването на еврото печели президентът на Русия Владимир Путин.

"Тази година България е платила 2 млрд. повече на Путин и лицата около него, заради това, че еврото е по-евтино, а котировките на горивата вървят нагоре. Скъпите горива са нещо, с което трябва да свикваме. Ефектът на санкциите е финансиране на руската икономика много повече от преди", изтъкна гостът.

ИНФЛАЦИЯТА

Според доц. Сарийски нямаме средства, с които да спрем инфлацията. В еврозоната в момента тя е около 9%, а основната лихва е 0. При толкова голяма разлика ножицата е сериозно разтворено, алармира той.

Ако се опитате да овладеете инфлацията с бързо увеличение на лихвите, това ще доведе единствено до още по-голяма инфлация. Когато увеличите лихвите по вече раздадени кредити, този, който го е теглил, ще трябва да плаща повече пари. Ще поиска увеличение на заплатата. Ако се увеличи плащането на бизнеса, неговият първи импулс ще бъде да смени етикетите с цените. Нерешителността на ЕЦБ не влияе добре, добави той.

Райков се съгласи, че плащаме повече за енергоносители и суровини. Според него няма да се стигне до сътресения и няма да има компании, които ще изпаднат в неплатежоспособност. По-скоро бизнесите, които търгуват с щатски партньори, ще усетят разликата.

Той очаква да достигнем 16,2% инфлация за юни. Също споделя мнението, че нямаме контрол над инфлация.

"А голямата инфлация в Европа тепърва предстои. В следващите 6 месеца не виждам какво би стопирало инфлацията", отбеляза Райков.


 

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Втори ден ЕС обсъжда възможни решения на енергийната криза Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма
Тагове
инфлация криза икономика
Коментари

Още от последните новини