Експерти обясниха сценариите за енергийната ни сигурност

Експерти обясниха сценариите за енергийната ни сигурност - E-Burgas.com
infoz.bg

В първия си брифинг след встъпване в длъжност, служебният кабинет обясни, че е заварил хаос в сектор „Енергетика”. Затова започва денонощна работа, която да гарантира, че ще има газ през цялата зима. В студиото на NOVA темата коментираха енергийните експерти Красимир Манов и Васко Начев.

Според Начев обявяването, че в сектора царува хаос, е тактика, която сваля очакванията на хората за големи постижения в енергетиката. По думите на експерта седемте танкера, които Кирил Петков твърди, че страната ни е договорила, съществуват и само от нас зависи дали ще ги вземем или не. „За да се случи това нещо, просто едно потвърждение трябва да се направи до 19 август. Ако не го направим, тази оферта отпада и тези танкери изчезват”, обясни той.

„Цялата тази схема, за да се стигне дотук, беше направена от небезизвестния бивш министър Александър Николов, известен още като Сашо Кеша. Този човек е основният виновник да се стигне дотук”. Така Красимир Манов коментира хаоса в енергетиката. По думите му Николов и екипът му не разбират нищо от материята. Енергийният експерт твърди, че нуждите на страната ни от синьо гориво напълно могат да бъдат покрити от количества, доставени от Турция.

Двамата гости коментираха и възможността страната ни да поднови купуването на синьо гориво от руската „Газпром”. „Ако ние не се съгласим да сключим дългосрочен договор за следващите 10 години с „Газпром”, няма да получим до края на годината нито един куб. м. газ”, категоричен е Васко Начев.

Свързани статии
Втори ден ЕС обсъжда възможни решения на енергийната криза
Тагове
енергийна криза
Коментари

Още от последните новини