Честваме 143 години от Шипченската епопея

Честваме 143 години от Шипченската епопея - E-Burgas.com

Днес честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят започна с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве, припомня БНР. Програмата с участието на президента Румен Радев, патрон на тържествата, продължи на историческия връх.

След панихидата в Соколския манастир за желаещите да продължат пеша към легендарния връх бе организиран туристически поход. Програмата продължи с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка. Около 11 ч. и президентът Румен Радев изкачи стъпалата заедно с гражданите, които отдадоха почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

В 12.00 ч. държавният глава произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където се състоя официалната част от честването, бяха поднесени венци и цветя.За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще е свободен за посетители след оттегляне на официалните лица, каза по-рано д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", който призова:

"Всички, които ни посетят, да спазват указанията на органите на реда, тъй като предвид късното обявяване на обстоятелството, че все пак ще има някакво тържествено отбелязване, трафикът в прохода е интензивен. Така че да проявяваме взаимно търпение, и всички, които ще влизат в Паметника на свободата, да носят предпазни маски за лице."

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, посветени на 143 години от епичните боеве за отбраната на Шипченския проход, решаващи за изхода на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. Желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

Свързани статии
Бургазлии с лични онлайн послания на Никулден, хиляди порции риба за местните медици на празника Отбелязваме Деня на християнското семейство Имен ден празнуват Филип, Филипа, Филко, Фичо Малчугани зарадваха полицаи с рисунки, те пък бяха изненадани с подаръци от Фондация "Евгений Мосинов" Архангелова задушница е, почитаме починалите Честваме Петковден! "Меден рудник" празнува 100-годишен юбилей Очаква се засилен трафик в цялата страна Несебър отблеязва своя празник, кметът поздрави съгржданите си Близо 200 хиляди българи празнуват имен ден на Голяма Богородица
Тагове
шипка празник епопея
Коментари

Още от последните новини