Честваме Никулден - официалният празник на Бургас, моряците, рибарите и банкерите

Честваме Никулден - официалният празник на Бургас, моряците, рибарите и банкерите - E-Burgas.com

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.

Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. Според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.

Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не трябва да се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината.

Денят е обявен и за официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.

Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.

Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Прижив за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания е описан и като „лихвар, който помагал на бедните”. Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава.

В някои от версиите на легендата се говори, че дори трите млади жени били застрашени от опасността да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и митът за Свети Никола - първообраза на Дядо Коледа.

Днес имен ден имат Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо.


 

Свързани статии
Никулденски турнир по конен спорт ще зарадва жители и гости на Бургас Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Ето как Бургас ще отбележи 145 години от освобождението си Около 360 000 българи празнуват имен ден С рибен курбан и два нови паметни знака бургаските рибари отбелязаха стария Никулден (Снимки) Най-красивата елха светна в Бургас (Снимки) Бургазлии за пример отново бяха отличени на Никулден (Снимки)
Тагове
никулден празник
Коментари

Още от последните новини