Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия

Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия - E-Burgas.com

Подложиха шефът на ВиК-Бургас на залп от въпроси, участие в сесията взе и гост на високо държавно ниво

Бургаските общински съветници ще направят официално предложение към Министерството на околоната среда и водите ежемесечно да дава брифинг или писмен отчет за изразходваните обеми на язовир Камчия по сектори. Така ще се разбере къде изтича така главоломно водата от съоръжението и по-конкретно колко точно изразходва ВЕЦ-ът, който пробуди доста подозрения откакто се заговори за водна криза в Бургас. Предложението дойде от общинският съветник Георги Събев и бе формулирано в хода на дискусиите, след което положително гласувано.

Общинският съвет реши още да отправи запотване към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Мибистерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да кажат ясно и точно какви мерки в какви срокове ще бъдат извършени от тях за справяне с опасността от водна криза. Така впоследствие ще има възможност за търсене на персонална отговорност, каквато в момента липсва заради хаосът около ситуацията с язовир Камчия.

Предложението дойде от Бойчо Георгиев и вече получи отобрение от страна на МЗХ, чиито представител бе изпълнителният дикретор на „Напоителни системи“ Снежана Денева, която също взе участие като гост в местния парламент.

Междувременно със залп от въпроси бе залят и директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, който така и не даде ясе отговор ще поскъпне ли цената на водата в Бургас, предвид предстоящите скъпи инвестиционни проекти – около 65 млн.лв. ще струва извънредното изграждане на стените на язовирите Ахелой и Порой.

От неговите изказвания стана ясно, че язовир Камчия е бил проектиран още преди 50 години, първоначално като напоително съоръжение, след което дейността му е била редуцирана за питейни нужди. „Че Южото Черноморие е презастроено това е факт, но ние не можем да спрем развитието му. В язовирите Ахелой и Порой няма пречиствателни станции затова не са имали подпорни съоръжения досега. Готвим проекта със стените и в тази връзка не може да мине без обществени поръчки, няма нещо, което днес може да се направи без възлагане. Ако Бургас имаше естествени подземни водоизточници нямаше да се прави деривация, която струва маса пари“, каза инж. Тенев.

Финансирането на въпросните проекти ще бъде осигурено от българския ВиК холдинг, който бе създаден в началото на годината, което вероятно ще доведе и до поскъпване на водата от догодина.

Свързани статии
Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Министър Борислав Сандов обяви още една защитена зона Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето Масови проверки на водоемите в Бургаско след сигнал на 112 Разпоредиха 24-часово наблюдение на язовирите заради дъждовете Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. Експерт: Малките язовири са проблемните Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10 Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти
Тагове
водна криза камчия язовир
Коментари

Още от последните новини