Андрей Рунчев: Възможно е Северният обход да заработи частично още в края на това лято

Андрей Рунчев: Възможно е Северният обход да заработи частично още в края на това лято - E-Burgas.com

Работим по приложения, които ще ни отърват от продължителното висене по гишета

Андрей Рунчев е дългогодишен директор на бургаското ОП „Транспорт“. Бургазлия е, на 43 години, възпитаник на АЕГ, както и Икономическия университет във Варна, профил „Стопанско управление“. В биографията си добавя и магистратура „Счетоводство и одит“ в Пловдив. В община Бургас работи от 2009, а през 2013, когато е спечелен големият проект за Интегриран градски транспорт, е създадено ОП „Транспорт“, което той оглавява и до днес. Под негова опека е и постепенната реализация на видеонаблюдението в Бургас, където амбицията, е да обхване всички населени места в общината. Кандидат е и за Народен представител от ГЕРБ-СДС.

Г-н Рунчев, вече е лято, очаква се в следващите месеци трафикът към морето отново да бъде интензивен, докъде стигна проектът на Северния обход, вижда се активно строителство?

Да, работи се активно и проектът върви по план и график, тъй като средствата за него са осигурени и това поне е хубаво, че от тази гледна точка няма да има забавяния. Както знаете, служебното правителство извършва много ревизии навсякъде, тук поне всичко е платено и се работи усилено. Силно се надявам и все още предстоят разговори, но има възможност до края на лятото, едната лента за движение да бъде завършена. Ако се случи поне в едната посока колите ще се изтеглят и това силно ще облекчи трафика по ул. „Транспортна“ към кръговото за Слънчев бряг. Лятото всички знаем за какво задръстване става въпрос, особено в неделни дни. Идеята е въобще да не се натоварва градската пътна мрежа, както и всички, които отиват към курортите на север от Бургас, да не губят време.  Ще видим как ще напредне проектът, ако имат готовност да пуснат едната лента, това би било чудесно, всичко зависи от степента на завършек, в момента се движим по план. Дори да не се случи това сега, за следващата година проблемът за к-с „Изгрев“ и ул. „Транспортна“ ще бъде решен.

Наскоро приключи и ремонтът на бул. „Демокрация“, вече виждаме и монтирани „умни“ светофари, на какъв етап е Интегрираният градски транспорт?

Обновяването на бул. „Демокрация“ е част от 2-ра фаза от проекта за ИГТ и включва сегрегиране на бус лентата, както и новите светофари за интегрирано управление. Предстои поетапното включване на още такива светофари, които ще се саморегулират със софтуер. Имаме приблизително около 50 светофарни уредби, предвиждаме половината да станат „умни“. За да имаме една нацяло завършена система, както ни предлагат различни Google приложения например, трябва да си направим т.нар. route planner. Ако желаете да пътувате със самолет от летище Бургас, задавате си го на приложението, което в бъдеще ще имаме, преминавайки през всички кръстовища, където има светофар и приложението ще информира, къде ще има задръстване и колко време ще са нужни, за да достигнете на летището. За да се случи всичко това, трябва абсолютно всички светофари да имат контроли, които дават информация в реално време, а не приблизително. Ще имаме такива приложения, които ще ни дават възможност да си планираме времето.

Във връзка с приложенията, знаете че от миналата година работи и Smart Burgas – първата умна платформа, която е реализирана на много места в Европа. Тя непрекъснато ще се пълни с умни устройства и в един момент всички тези системи ще се свързват една с друга. Ще обвържем всички дейности, които община Бургас предлага, за да могат да се заплащат в една система. Стремим се все по-малко да се налага човек да ходи на гише. Постъпателни сме в действията си, следваме стъпка по стъпка, нещата постепенно ще се подобряват, просто е нужно малко повече време, за да достигаме до технологиите, които се развиват изключително бързо.

Какви други проекти по транспортната инфраструктура изпълнява общината?

Постоянно реализираме проекти по собствената програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, която, между другото, се оказва много успешна. Знаете че в минали години се изграждаха различни приоритетно малки проекти точно в междублоковите пространства, където съществуваха доста занемарени площи. Затова дадохме инициативата на гражданите. През годините сме изграждали различни детски и спортни площадки , после са идвали оплаквания от възрастните хора например, че на тези площадки вечер се случват някои неща, което наложи контрола и видеонаблюдението. На всички ни е ясно, че опазване без промяна на манталитета и малко по-специфично говорене в семейството, няма как да се случи, не можем да сложим на всеки ъгъл полицай. Затова преценихме, че е редно да се питат гражданите от кое най-много имат нужда, тези които живеят там и тези, които най-много използват даденото пространство. Идеята се прие много добре, пуснаха се анкети, те преценят дали желаят да има комбинирани детски площадки с паркинг, зелени площи, спортни зони. Пространствата се облагородяват по искане на самите граждани. Със сигурност в следващите бюджети ще се отделят и повече средства за тях.

Обособяват се и паркинги ежегодно, в капиталовата програма на община Бургас е заложена освен рехабилитация на улици, също и направа на паркинги. Много пъти срещам въпроси в социалните мрежи какво се случва с парите от синята и зелената зона. Всички граждани, трябва да знаят, че тези пари конкретно отиват в сметката на община Бургас за капиталово строителство и се използват за направа на улици и паркинги, облагородяване и създаване на по-добри условия, включително и за пешеходци, майки с колички и т.н.

Споменахте платеното паркиране, как отчитате тази практика, която непрекъснато  надграждате, от скоро се разшири обхвата и на зелената зона?

Това е една доказана практика в цяла Европа и дори в целия свят. Всяка една община има своите регулации, и последните тенденции в общо благоустройство и управлението на една градска сред гони идеята централните части на града да дават повече възможности за пешеходци, за обособяване на пространства без автомобили. Площади, които преди са били за паркиране, в много европейски държави са забранени за автомобили в момента. Критики е ясно, че ще има винаги, но искам да подчертая, че това е една успешна мярка. Автомобилите непрекъснато се увеличават и засягаме пак темата с манталитета и какво има българинът, наистина има хора с по няколко автомобила, те са си в правото да си купуват щом са решили, че имат нужда от тях или възможности за тях, но пък от тази гледна точка, общината няма специален ангажимент да осигурява паркомясто за всеки автомобил. Затова, когато човек си купува кола, той първо трябва да мисли как да я съхранява. Освен че мисли за необходимите граждански застраховки, данъци и поддръжка, е нужно да помисли и къде ще домува този автомобил. Смея да твърдя, че там където има въведени зони, до една голяма степен, е решен проблемът с паркирането.

Кои имат право на платен абонамент и при какви условия?

Първо, държа да подчертая, че община Бургас държи на по-рестриктивна политика, която дори наскоро колегите от София се обадиха, за да поискат нашите текстове. За абонамент най-общите условия са човек да живее по постоянен адрес и да притежава личен или автомобил на лизинг. Тогава може да се възползва от издаването на стикер. Правим някои компромиси, тъй като получаваме много запитвания от граждани, които притежават имоти в Бургас, но не са на постоянен адрес - дадохме им една възможност да се възползват от закупуването на специален абонамент. Както знаете от това лято, във връзка с тематичните уикенди, които подпомагат и бизнеса в пандемията, предлагаме и уикенд пакет, който от 15 лв. осигурява паркиране в петък събота и неделя в зелена зона, като това подпомага всички гости, които идват или искат да посетят Бургас през уикенда. През август в Бургас ще се проведат доста фестивали, знаете и за изминалия последно тематичен уикенд на мидата. Даваме възможност, но го правим по-разумно, за да не се обезсмисли идеята на тези зони. Мен, например, никой не може да ме убеди, че искайки да посети ресторант, е нужно да обикаля половин час с автомобил, което в един момент ще развали настроението на цялото семейство. Без да навлизам в подробности, но мисля, че когато човек е излязъл на вечеря, 2-3 лв. за паркиране не са някакъв особен проблем.

Какво се случва в местността Ъгъла между Бургас и Сарафово, през годините там се предвиждаха редица неща, включително жилищен квартал?

В момента, както е известно, подготвяме проект за лодкостоянка край Бункера, дори на предстоящата общинска сесия ще входираме проекта, за да кандидатстваме за средства от Регионалното министерство. Там се направиха много неща, доста средства се използваха за цялото брегоукрепване, знаете че отдавна самият участък Кьошето, е с идея да се урбанизира и да се строи жилищен квартал. Всички тези средства, които се отпускаха през последните 7-8 бяха инвестирани за брегоукрепване, велоалеята е също много използвана, приключи смяната на осветлението, има точки за Wi-Fi, два кайт клуба си направиха бази за кайт и това привлича сърфисти от цялата страна. Цялата зона тепърва ще претърпява още по-голямо развитие, всичко ще се превърне в много активна зона за колоездене, отдих и живот. Това е инвестиция в бъдещето, която смятам, че си струва.

Споменавал сте, че една от Вашите мечти, е един ден да видите завод за електромобили в Бургас. Как се развива употребата им тук?

Не е тайна, че като община, искаме да инвестираме в инфраструктура за електромобили. През миналата година, дори, подписахме меморандум с една от водещите компании за зарядни станции, който беше одобрен в Общинския съвет. Ще поемат ангажимент в изграждането на 50 зарядни станции в Бургас, знаете че ние също си имаме и няколко наши. В един момент, когато се появява такъв партньор, който е решил да инвестира собствени средства в изграждане на такава инфраструктура, общината, естествено, трябва да му даде възможност. По този начин ще спестим средства, които можем да насочим в друга посока. Администрацията вече има няколко електромобила, наблюдава интерес и при частни лица, в момента има и рента-кар компании, които предлагат такива коли, така че увеличава се и на национално и на местно ниво този интерес. В Бургас са може би вече към 30-40 на брой, което не е много, но е тенденция към увеличаване. Наред и с директивите на ЕС ще се увеличават още.

В тази връзка искам да кажа, че ни предстоят срещи с компании, които предлагат електромобили на шеринг (споделяне), които работят основно в София, но започват да оперират и в големите градове. Имаме уверението, че имат амбиции и в Бургас.

Докъде стигна обновяването на автопарка на „Бургасбус“?

Първите автобуси ги очакваме през август, знаете че се спечелиха проекти за 56 броя електробуси. Първата доставка ще е в три размери – малки, средни и по-големи, като всичките ще заменят по-старите автобуси и в един момент може би мрежата на градския транспорт изцяло ще стане електрическа. Ще го усетим като по-малък разход, по-добър комфорт и опазване на околната среда. Имаме доста съставни селища и гражданите ще могат да се възползват от това.

Отново сте кандидат за Народен представител. Какви са личните Ви приоритети?

В нашата програма приоритетите, както и на последните избори, са същите и са ясни. Това, което аз силно подкрепям, е подпомагането на бизнеса и естествено - транспортните връзки. Говорим за развитието на Индустриалните зони, да, мечта ми е в един момент да реализираме завод за електромобили. В момента се развива новата зона и се правят връзките и комуникациите. В района на бившето КПП на изхода към Созопол, наблюдаваме една оголена и изчистена зона, преместват се големите комуникации и електропроводите, за да могат да се обособят тези 600 дка. Вече има интерес от няколко компании, но инвеститорите искат да имат наготово изградени връзки – необходимото захранване, газификация, тръбопроводи, отпадна канализация, интернет. Когато бъдат готови веднага ще започнат да работят по проектиране, издаване на разрешителни за строеж и реализация на съответния бизнес. Логистичният парк е вече запълнен, покрай Българово също имаме зона, към която има интерес.

Да не забравяме и бившето летище в Равнец, стремим се към привличането на мащабен инвеститор, който да реализира голямо производство в рамките на около 2000 дка. Помните, когато наскоро се говореше за потенциалната инвестиция на „Фолксваген“, една от опциите беше точно летище Равнец, тъй като там няма замърсена почва.

Образованието също е сред приоритетите ми, знаете за реализацията на Медицинския факултет, искаме да привличаме и студенти от съседи области, дори чужбина, част от тях да останат и в Бургас след това.

Ще работим и по идеите ни за създаване на четирилентови пътища, единият проект до началото на Слънчев бряг, е почти завършен. За развитието на икономиката, туризма, на бизнеса, колкото и да се говори, че асфалтът не се яде, всеки от нас пътува и ако няма хубави, бързи и удобни пътища, няма да има развитие и на тези региони. Затова целим да изградим четирилентови пътища до Царево, Малко Търново, Средец и Айтос. Това ще даде възможност за бизнес и туризъм, включително и от други държави.

Свързани статии
Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми Бургазлии се включиха с идеи за благоустрояването в района на ул. "Оборище" (Снимки) Превозвачите не очакват повече пътници след отпадането на ковид мерките Бургазлийка с бележит успех в Лос Анджелис (Снимки) Българските превозвачи все по-трудно правят курсове от и до Русия Инфраструктурните проекти приоритет в новия бюджет Транспортна къща няма да работи в събота Промени в градския транспорт заради скъпия ток, от утре без тролеи Монтират модерни USB-пейки в Бургас (Снимки) Ето как ще се движат автобусите на градския транспорт по празниците
Тагове
андрей рунчев транспорт инфраструктура личности
Коментари

Още от последните новини