Превозвачите не очакват повече пътници след отпадането на ковид мерките

Превозвачите не очакват повече пътници след отпадането на ковид мерките  - E-Burgas.com
trud.bg

Заетите и работодателите от транспортния бранш не очакват увеличаване броя на пътниците въпреки отпадането на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. 10 процента от транспортните фирми вече са спрели дейност, трудностите в сектора не са отпаднали, сочат справките на автобусните фирми, съобщи БНР.

Дори и с по-високите цени за превоз – както на градските билети, така и на билетите за междуселищни превози, от бранша не очакват сериозни приходи.

Въпреки отменените Covid мерки хората остават предпазливи и ръст на пътуванията с автобус не се очакват, каза от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Към момента цените за превоз с автобуси са актуализирани почти във всички общини в България, като все още има и места, където те се договарят с превозвачите, но до края на този месец цената на билета ще бъде увеличена навсякъде.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, каза още: „Това нещо, разбира се, не решава проблема по никакъв начин – метанът е 200% увеличен, така че едно увеличение с 50% на билета по никакъв начин не решава проблема с липсата на средства в бранша“.

Причина за по-високите цени на билетите са не само високите цени на горивата, но и липсата на финансиране за междуселищните автобусни линии от страна на държавата и общините, както и недостатъчното финансиране на градските и високопланинските автобусни линии, защото субсидиите, предвидени в бюджета, са изчислени на база предходната година, когато инфлацията е била различна от сегашната, обясниха още от Конфедерацията на автобусните превозвачи.


 

Свързани статии
Превозвачи: Българите плащат най-големи ТОЛ такси Превозвачите готови за нови разговори, но и за нови протести Българските превозвачи все по-трудно правят курсове от и до Русия Транспортна къща няма да работи в събота Промени в градския транспорт заради скъпия ток, от утре без тролеи Ето как ще се движат автобусите на градския транспорт по празниците Бургазлии с удобен градски транспорт до гробищата на Задушница Автобус на градския транспорт преминал на червено, "Бургасбус" разследват шофьора Показаха първите нови електробуси в Бургас - със система за пречистване на въздуха срещу ковид (Снимки) Национални превозвачи готвят протест
Тагове
превозвачи транспорт
Коментари