85 Жени преминаха през безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка в УМБАЛ Бургас

85 Жени преминаха през безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка в УМБАЛ Бургас - E-Burgas.com

 

 

Продължава интересът към кампанията за безплатни гинекологични прегледи

 

Медицинският център „Св. Николай Чудотворец“ в УМБАЛ Бургас отбелязва изключително висок интерес към програмата за безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка. За първите две седмици от кампанията през АГ-кабинета на центъра са преминали 85 жени. Тъй като графикът на гинеколозите продължава да се запълва бързо, програмата ще продължи и през ноември, предлагайки лесен и бърз достъп до важната превенция на онкологични заболявания.

 

Скринингова програма на Министерството на здравеопазването

 

Инициативата се осъществява благодарение на Министерството на здравеопазването и включва безплатен гинекологичен преглед с изследване на цитонамазка. За прегледите не е необходимо направление, няма такса за потребителите, а програмата е достъпна дори за жени без здравно осигуряване. Единственото условие е жените да бъдат в две възрастови групи: от 20 до 29 години и от 40 до 49 години.

 

Висок интерес, предимно от по-възрастните жени

 

„Има голям интерес, графикът ми е пълен. Програмата е полезна и необходима, но възрастовото ограничение е малък недостатък. Надяваме се, че ще отпадне в бъдеще,“ коментира д-р Веселина Факалиева, акушер-гинеколог в „Св. Николай Чудотворец“. По нейни наблюдения, повечето жени, възползвали се от кампанията, са в по-голямата възрастова група, над 40 години. Жените споделят, че редовно посещават гинеколог и са привлечени от лесния достъп до услугата – без направление и с възможност за бързо записване на час.

 

Ранното откриване на рак – критично за здравето на жената

 

Д-р Факалиева подчертава значението на ранната диагностика на рака на маточната шийка. „В практиката ми съм виждала много случаи, при които ракът е открит твърде късно. Това води до агресивно лечение, което често включва пълното премахване на матката и прави бъдеща бременност невъзможна,“ обяснява тя. Целта на програмата е да подпомогне ранното откриване на заболяването, което дава възможност за по-успешно и по-щадящо лечение. През първите две седмици на кампанията са регистрирани случаи на заболявания, включително и съмнения за HPV инфекция – основният причинител на рака на шийката на матката.

 

Как да запазите час за безплатен преглед

 

За да се възползвате от безплатните прегледи в МЦ „Св. Николай Чудотворец“, е необходимо предварително записване на телефоните на регистратурата: 0879 545082 и 056 816454, всеки делничен ден от 08:00 до 12:00 ч. Прегледите се извършват от екип специалисти, сред които д-р Татяна Габровска, д-р Йорданка Кирова, д-р Веселина Факалиева и д-р Добрин Иванов.

 

С кампанията за безплатни профилактични прегледи Министерството на здравеопазването и УМБАЛ Бургас целят да повишат здравната култура и превенцията сред жените и да насърчат редовния контрол, като предлагат лесен и достъпен начин за грижата за тяхното здраве.

Коментари

Още от последните новини