Граничен Абсурд: Български Яхтсмен Споделя Огромно Недоволство

Граничен Абсурд: Български Яхтсмен Споделя Огромно Недоволство - E-Burgas.com

   Наш читател се свърза с нас, разгневен и огорчен от случващото се в България. Той е яхтсмен, който при завръщане от Гърция, е посрещнат от граничен кораб на границата между България и Турция. Въпреки че е обяснил откъде идва, е бил принуден да влезе в пристанище Царево за проверка.

В пристанището, яхтсменът е бил посрещнат от граничен служител и митничар, както и от управителя на пристанището. Проверката е продължила буквално 5 минути, което е неразбираемо и в нарушение на морския уж Шенген. След като е решил да отплава, му е било обяснено, че трябва да заплати такса престой от 30 лв.

Тук е именно разковничето. Въпросът не е в сумата, а защо при престой от само 5 минути трябва да се заплаща такса за 4 часа? Освен това, защо при изпълнение на полицейско разпореждане, яхтсменът дължи пари, след като не е влязъл в пристанището по своя воля?

Читателят ни е възмутен от липсата на всякаква морска култура в България и задава въпроса защо в Гърция има морски Шенген, а в България няма. Той също така се чуди защо един началник на пристанище изнудва моряците, забранил му е да влиза в пристанището, като според информация от граничния служител, дори граничните власти имат забрана да влизат в пристанището и да застават на кея.

Този случай е поредното доказателство за неуредиците и липсата на координация в българските гранични и митнически служби. Въпросът остава отворен и се надяваме, че компетентните органи ще обърнат внимание на този инцидент и ще предприемат необходимите мерки за разрешаването му.

Коментари

Още от последните новини