Открито е второто древно пристанище на Созопол

Снимки: Фейсбук

 

Първата подводна експедиция на Националния исторически музей (НИМ) в района на полуостров Хрисосотира потвърди съществуването на мистериозното второ пристанище на древния Созопол, за което се споменава в исторически източници. Според анонимен византийски периплус от VI век, бившата Аполония Понтика (днес Созопол) разполага с две големи пристанища. Ръководителят на експедицията, проф. д-р Иван Христов от НИМ, потвърди, че това откритие хвърля светлина върху историята на града и неговата ключова роля в морската търговия през Античността.

Екип от петима водолази изследва подводната територия с площ около 70 000 кв. м, където бяха открити значими археологически находки. Сред тях са множество цели и фрагментирани късноантични амфори, както и железни котви от същия период. Откритите артефакти, сред които амфори от Хиос, Книдос, Самос и Кипър, са били зарити на дълбочина от 6 до 10 метра. Те свидетелстват за активна търговия и подкрепят теорията за местоположението на древното пристанище на югозападната подветрена страна на Хрисосотира.

Проучването, финансирано от Министерството на културата, включва и геофизични изследвания, проведени от инж. Кирил Велковски с помощта на специализирана техника от Центъра за подводна археология. Екипът картира зоната и анализира откритията, които ще допринесат за по-добро разбиране на структурата и функциите на това пристанище.

Полуостров Хрисосотира е дом на една от най-големите крепости в района на Бургаския залив, разположена на площ от 80 декара. Археолозите вече са разкрили част от крепостните стени, кули и над 30 сгради и съоръжения, които допълнително илюстрират значението на този регион в миналото.

Най-ценните находки от експедицията ще бъдат изложени във временна експозиция в Националния исторически музей през декември, където посетителите ще могат да видят отблизо тези доказателства за древното пристанище на Созопол.

Галерия