Разбитите пътища в България: Време е да поискаме отговорност от властите

Разбитите пътища в България: Време е да поискаме отговорност от властите - E-Burgas.com

 

Разбитите пътища в България продължават да взимат своята кървава жертва. Стотици, дори хиляди хора всяка година пострадват или губят живота си поради катастрофи, които биха могли да бъдат предотвратени, ако пътната инфраструктура беше в добро състояние. Един от най-ярките примери е пътят Бургас-Созопол, който се намира в окаяно състояние и става все по-опасен с всяка изминала година. Днес е време да кажем "Стига!" на бездействието на властите и да ги принудим да поемат отговорност за тези трагедии.

Кърпежи вместо ремонт: Символ на безотговорност

Пътят Бургас-Созопол не е единственият пример за пренебрегване на пътната инфраструктура. Той обаче олицетворява разпада и бездействието, които царят по всички основни пътища в страната. Дупките и пукнатините се запълват временно и некачествено с кърпежи, които издържат само до следващия дъжд. Вместо да се предприемат качествени ремонти, които да гарантират безопасността на шофьорите и пътниците, властите предпочитат да хвърлят пари на вятъра за временни решения, които не решават проблема, а го задълбочават. 

Същите тези власти твърдят, че правят всичко възможно за подобряване на пътната инфраструктура, но фактите говорят сами по себе си: пътищата ни са в руини, а жертвите се увеличават. Колко още хора трябва да загинат, преди някой да поеме отговорност?

 Жертвите на пътя не са просто статистика

Всеки ден по пътищата на България стават инциденти, които отнемат човешки животи или нанасят тежки телесни и материални щети. Тези жертви не са просто цифри в черната статистика, те са бащи, майки, деца и приятели. Те са реални хора, които биха могли да са живи, ако властите се бяха погрижили пътищата да са безопасни. Вместо да инвестират в модернизация и ремонти, отговорните институции не правят нищо друго, освен да ни уверяват, че всичко е наред и че причините за инцидентите са "несъобразена скорост" или "човешка грешка".

Но истината е друга: лошата инфраструктура убива. Разбитите пътища, липсата на маркировка и неадекватното осветление са основни фактори, които допринасят за трагичните инциденти. Време е да се признае това и да се предприемат решителни действия. 

За какво плащаме винетни такси?

Всеки шофьор в България плаща винетна такса, за да ползва пътищата на страната. Но в действителност, тези пари не отиват за поддръжка и ремонт на пътната инфраструктура. Вместо това, шофьорите са принудени да карат по пътища, които по-скоро приличат на руини, отколкото на модерна транспортна мрежа. Защо плащаме винетни такси за пътища, които са опасни за живота ни? Защо приемаме това бездействие от страна на властите?

Време е за действие

Настоящата ситуация е неприемлива. Властите трябва да бъдат принудени да поемат отговорност за всеки един инцидент и за всяка една жертва по пътищата. Трябва да изискваме те да инвестират нашите пари в качествени ремонти и модернизация на пътната инфраструктура, а не в кърпежи и временни решения. 

Не трябва повече да се примиряваме с разбитите пътища и бездействието на властите. Време е да ги държим отговорни и да изискваме действия, а не празни обещания. Жертвите по пътя не са просто статистика — те са трагедии, които можем и трябва да предотвратим.

Коментари

Още от последните новини