Първият F-16 Block 70 за България осъществи своя първи полет

Първият F-16 Block 70 за България осъществи своя първи полет - E-Burgas.com

 

 

На 22 октомври първият многоцелеви изтребител F-16 Block 70, предназначен за България, успешно осъществи своя първи полет. Самолетът, произведен от американската компания Lockheed Martin, все още е в базов вид и не е боядисан, но с това си постижение отбелязва важен етап от процеса на подготовка и доставка. Очаква се България да получи общо 16 такива самолета, които ще заменят остарелите изтребители МиГ-29 на страната.

 

България ще стане едва втората страна в Европа, разполагаща с тази модернизирана версия на F-16, след като Словакия вече направи първите си поръчки. F-16 Block 70 е сред най-новите модели в семейството на F-16 и включва модерни технологии, усъвършенствана авионика, обновена система за управление на въоръженията и подобрения в безопасността и експлоатацията.

 

Модернизацията на българските ВВС е важен приоритет за страната, която цели да повиши отбранителната си способност и да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО. Новите изтребители са ключова стъпка в тази насока, като се очаква те значително да разширят възможностите на българските военновъздушни сили.

Коментари

Още от последните новини