Отново, Яхт клуб „Порт Бургас” си позволява неетични практики, които изглежда се превръщат в тяхна норма

Отново, Яхт клуб „Порт Бургас” си позволява неетични практики, които изглежда се превръщат в тяхна норма - E-Burgas.com

 

Отново, Яхт клуб „Порт Бургас” си позволява неетични практики, които изглежда се превръщат в тяхна норма, оставяйки впечатлението за безнаказаност.

“ОТВОРЕНО ПИСМО

До Етичната комисия към Българската федерация по ветроходство

 

Уважаема Комисия,

 

Казвам се Михаил Митев и съм представител и състезател на „София Сейл Яхт Клуб“, както и бивш състезател на „ЦСЯК – Академик“. С настоящето писмо желая да уведомя Етичната комисия за сериозни нарушения, които се случиха по време на две регати в Кавала, Гърция, проведени на 12-13.10.2024 г. и 19-20.10.2024 г., организирани от местния клуб NOTHAK.

 

На първата регата, където аз бях шкипер на лодка „Ейсид Дроп“, а г-н М. Копанов – шкипер на лодка „Свелтина“ (Бенето Фърст 44.7), забелязах, че г-н Копанов използва по-голям спинакер от заявения. Този спинакер, с номер SWE-666, бе значително по-голям от обявения, което постави под съмнение неговата коректност. Въпреки направените забележки и уверенията от г-н К. Заимов, собственик на лодка „Свелтина“, че това е „грешка“ на организаторите, които не са взели верни данни от ОРС системата, ситуацията не бе коригирана.

 

На следващата регата отново бе регистрирано използване на неправомерно оборудване, а именно по-голям спинакер. На 19-20.10.2024 г., когато дъщеря ми, Марсела Митева, бе шкипер на лодка „Ейсид Дроп“, нарушението отново бе налице. Този път М. Митева подаде протест, който организаторите не разгледаха, за да избегнат скандал, и коригираха данните в полза на лодка „Свелтина“.

 

При последвали разговори с организатора г-н Софтитис, който се съгласи напълно с мен, както и с г-н Заимов, стана ясно, че за такива нарушения наказанието е дисквалификация. След консултация с представител на „Порт Бургас“, предложих г-н Копанов да върне купата или поне да се извини, но ми бе заявено, че това е невъзможно. Това не ми остави много варианти как да защитя правата на всички участници и да дам гласност на това несъвсем спортсменско поведение.

 

Вярвам, че подобни практики уронват престижа на българското ветроходство и накърняват честността на спортните състезания, включително събития с приятелски характер, каквито са тези в Кавала. Неприемливо е клубове и участници да злоупотребяват с възможността за „грешки“, за да си осигурят предимство, тъй като това служи за лош пример на младите състезатели и подкопава доверието в спортните принципи и честната игра.

 

Надявам се Етичната комисия да разгледа случая обстойно и да вземе необходимите мерки спрямо г-н Копанов, състезател на яхт клуб „Порт Бургас“, включително евентуално наказание за действия, които уронват репутацията на българското ветроходство. Така ще бъде показано на обществеността, че правилата на ветроходния спорт важат за всички и че неспазването им няма да остане без последствия.”

 

С уважение,

М. Митев

Коментари

Още от последните новини