Реорганизират движението в центъра на Бургас заради шествието на 24 май

 Реорганизират движението в центъра на Бургас заради шествието на 24 май  - E-Burgas.com

Рекордното шествие на 24 май, което ще събере на едно място близо 800 души, ще доведе до временна реорганизация на движението в Централната част на Бургас, съобщи на нарочна пресконференция днес комисар Неделчо Рачев – началник отдел „Охранителна полиция и КАТ”.

Шествието, включващо подрастващи от 40 детски градини и училища и техните близки ще стартира в 10.30 ч. навръх празника по маршрут : ул. „Александровска” – „Богориди” - Приморски парк. На един от сборните пунктове – „Гъбката”, временно няма да може да се спира, като ограничението е въведено до приключване на празничното шествие. Пътният трафик ще бъде реорганизиран и по улиците „Левски“, „Лермонтов“, „Фотинов“, „Цар Симеон Първи“ и бул. „Демокрация“. Ако се наложи ще бъдат спирани и автобусите от градския транспорт, добави още комисар Рачев. 

Засиленото полицейско присъствие ще се усеща през целия празничен 24 май в града, особено на местата, където ще се събират абитуриентите. „В този ден работата ни ще е основно да подпомагаме безопасното провеждане на празника, като призовавам хората за по-голяма толерантност и сами да подпомагат потока на движението“, заяви комисар Неделчо Рачев. Улица „Левски“ ще бъде изцяло затворена за движение с цел осигуряване на безопасното и бързо придвижване на абитуриентите и техните роднини от разположените в близост учебни заведения.

Полицейски патрули ще има и в колоната от автомобили и автобуси, с които абитуриентите ще пътуват до Слънчев бряг. „Шофьори, каращи рисково и застрашаващи общия поток ще бъдат извеждани от колоната”, уточни комисар Рачев. В самия Слънчев бряг също ще има засилено полицейско присъствие, а униформени ще следят за придвижването на превозните средства до хотелите и заведенията, в които ще се проведат баловете.

 

По маршрута от Бургас до Слънчев бряг, както и по цялото Южно Черноморие ще е наситено от полицейски служители, които с помощта на мобилни камери, ще следят за пътната безопасност. Очаква се изнасянето на абитуриентите основно да е през новия обходен път, към Поморие и Слънчев бряг, но на наблюдение ще подлежи и алтернативния маршрут през Каблешково.

Зрелостниците, празнуващи 24-ти май са общо 2 027, като комисар Неделчо Рачев им пожела успешна реализация, но призова към повишено внимание и толерантност на пътя.

По отношение охраната на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, комисар Неделчо Рачев заяви, че от 7 май в МВР функционира денонощна телефонна линия на МВР за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Телефонът 02/982 22 32 е дублиран и с електронен майл : [email protected], на който също могат да се подават сигнали за нарушения  при подготовката и произвеждането на изборите на 26.05.2019 г. Важно е да се отбележи, че подаваните на откритата линия сигнали трябва да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

В деня на изборите служителите от звено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР ще работят от 08.30 до 19.30 ч. В седмицата преди датата на изборите, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР и РУ при ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

   3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

Коментари

Още от последните новини