Топ мениджъри, образование и община помагат на млади таланти да останат в Бургас

Топ мениджъри, образование и община помагат  на млади таланти да останат в Бургас - E-Burgas.com

Местната власт и AIBEST обсъдиха възможностите за привличане на повече компании от иновативната индустрия в града

 
Кметът Димитър Николов откри второто събитие от националното роудшоу на  Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), което се проведе в Бургас. Форумът, организиран под мотото “Пътят към твоя успех”, срещна топ мениджъри от авторитетни компании в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия с местната власт, образователните институции, студенти и ученици. В Международния конгресен център бяха представени последните трендове в аутсорсинг сектора и кариерните възможности, които той открива пред студентите и учениците. Срещата започна с кръгла маса, в която основен акцент беше бизнес средата в областния град, развитието ѝ и възможностите за взаимно сътрудничество.


Това е втората спирка от третото издание на националното роудшоу, което отново премина при сериозен интерес. Инициативата е тристранно партньорство между бизнеса, образованието и местната власт, представлявани съответно от AIBEST, университети и училища от града  и Община Бургас.

 
Полезните съвети и вдъхновяващите истории за пътя към успешната кариерна реализация бяха представени от ръководни кадри от компаниите Pontica Solutions, EXL, Sutherland Bulgaria, DIGITALL, Accedia, Proxiad SEE, EPAM Systems Bulgaria EOOD. Те споделиха важни факти за пазарите, свързани с технологии и иновации и за най-важните качества, които студентите и учениците трябва да развият, за да бъдат конкурентноспособни. Представителите на бизнеса посочиха, че работата от всяка точка на света отдавна е опция в BPO и IT индустрията и местоположението не определя успеха. На срещата с общинските власти членовете на Асоциацията обсъдиха и възможностите за привличане на повече компании от иновативната индустрия в града. Идеята е в подкрепа на развитието на устойчива икономика в регионите, която да осигурява добра реализация в компании на международно ниво без да е необходимо служителите да сменят локацията си. 


„Община Бургас полага много усилия по създаване на добра материална база, условия и конкурентност между младите хора, за да могат да се развиват. Преди тази среща определяхме сроковете по изграждане на нов учебен корпус към нашата дигитална гимназия. Той ще е хибриден с места за настаняване, защото има много ученици от други места в страната, които учат при нас. Ще има и нови лаборатории, които ще съдействат за по-доброто им обучение“, заяви кметът Димитър Николов и допълни, че разчита на AIBEST, защото това е в полза на младите хора. 


„Обединяваме едни от най-големите работодатели в сферата на българския пазар. Целта е да срещнем бизнеса с местната администрация  образователни структури, съответно студенти и ученици и да им разкажем за възможностите за професионална реализация, които индустрията предлага. Ние с нетърпение чакаме тези срещи с младите таланти, защото полезността им е двустранна – ние имаме какво да разкажем за бизнеса отвътре и в същото време откриваме мотивирани млади хора, които един ден могат да бъдат част от нашите екипи. Най-голям плюс е, че те започват работа в компании, които имат офис в Бургас или им предлагат дистанционна работа, съответно тези деца остават тук“, коментира изпълнителният директор на AIBEST Наталия Шишкова - Георгиева.

 
Националното роудшоу на AIBEST стартира миналата седмица със среща в Община Велико Търново и  Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Досега домакини на съвместните форуми за образование и бизнес, подкрепени от местна власт, бяха още Тракийският университет в Стара Загора и Американският университет в Благоевград. Поради големия интерес към инициативата, освен традиционните дестинации, организаторите планират да включат в роудшоуто си и нови градове.

 
За AIBEST


Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) е независима браншова организация, чиято цел е да развива България като лидер в областта на интензивното познание за продукти, услуги и решения и като световна дестинация за образовани таланти. Асоциацията обединява компании от всички сфери на съвременната индустрия за бизнес услуги – BPO, ITO, R&D центрове или SSC (центрове за споделени услуги).

Галерия
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Топ мениджъри, образование и община помагат  на млади таланти да останат в Бургас - E-Burgas.com

Регата 24 Май