Обновеното списание „Море“ става на 10 години

Обновеното списание „Море“ става на 10 години - E-Burgas.com

На 1 юли 2018 г. се навършват 10 години от публикуването на брой 1 на общинското издание за литература  - сп. "Море". През 2009 г. редакторски екип от изявени бургаски автори, излъчен от Писателско дружество  - Бургас, в състав: Иван Сухиванов, Росен Друмев и Георги Ингилизов  - се яви на общинския конкурс със своя концепция за възстановяване на литературната форма на сп. "Море", чийто последен главен редактор беше Христо Фотев.

През годините списанието набра авторитет пред най-качествените български поети и писатели и се утвърди в национален мащаб, като даде трибуна на множество местни и национални творци, художници, литературни критици, преводачи, както и на множество млади творци.

Списанието среща ентусиазиран прием сред творците от други градове на страната, част от които оформят кръга на сътрудниците на списанието. То е многократно представяно по БНТ, БНР, СУ, както и в най-престижните български вестници.

От няколко години списанието е с редколегия от известни български творци. Към него се оформи критически екип от автори, представящи новоизлезли книги, годишни доклади за литературната продукция и др.

Списанието създаде трайни връзки с Унгарския културен институт, който гостува на страниците му няколко пъти, както и с вестник "Стършел". Екипът на списанието си сътрудничи с голяма част от литераторите от Института за литература към БАН, СУ, НБУ и др., които чрез авторски публикации често гостуват на страниците му.

От една година списанието е прехвърлено към Сдружение на бургаските писатели.

Повече информация за литературното списание "Море", както и броеве от изминалите години, може да намерите на: https://www.burgas.bg/bg/info/index/321 

Галерия
Коментари

Още от последните новини

Светът
Обновеното списание „Море“ става на 10 години - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Обновеното списание „Море“ става на 10 години - E-Burgas.com

Африка