Над 4000 паркоместа в Синята зона на Бургас

Над 4000 паркоместа в Синята зона на Бургас - E-Burgas.com

Частните паркинги по морето дори в разгара на летния туристически сезон се водят празни на хартия. Пред Националната агенция за приходите те декларират едва 20-30 лв. оборот на ден. Това означава, че макар легловата база по курортите да е пълна на 85%, едва двама-трима туристи дневно си оставят колите на паркинг срещу заплащане. В същото време общинските зони за престой декларират около 10 бона чиста печалба месечно само от 1 паркинг.

Синята зона и паяците в Бургас действат целогодишно. За това лято зоната се разрасна многократно, включени са и малките улички около по-големите пътни артерии. Над 4000 са възможните места в зоната за почасово спиране на коли, информираха от общинската администрация. Заплащането за нея е в диапазона 9 - 19 ч., като няма ограничение за времето, в което да се ползва. Предимство за гостите на областния център е да знаят, че във времето след 19 часа до 9 часа сутринта, в събота и неделя и по време на официалните празници синята зона не действа - тогава се паркира безплатно навсякъде. Увеличен е броят на общинските паркинги. 

Близо 1000 са местата на общинските паркинги в града. Най-голям и най-предпочитан е паркингът на ул. "Гурко", който през лятото се пълни до капацитета си. Цените там са 1 лв./час, като след петия час престоят е безплатен.

Без такса може да се спира на едно място до северния плаж, в непосредствена близост до плажовете на Адам и Ева и до пътя за калните бани и лугата на солниците. В Бургас мястото е познато като "паркинга на капаните".

Четири репатриращи автомобила се движат почти непрекъснато в града. Има специална кола за вдигане на по-тежки и обемни коли като джипове. Репатриращите коли са снабдени с видеокамери за наблюдение срещу агресивни нарушители. А те не са рядкост, тъй като освен за репатрирането, на наказателния паркинг се заплаща и глоба от 50 лв.
 

вестник "Монитор" 

Коментари

Още от последните новини