Доц. д-р Румен БОСТАНДЖИЕВ отговаря на Вашите въпроси: Поддържам връзка с приятелката ми само онлайн. Страхувам се да се видим на живо!

Доц. д-р Румен БОСТАНДЖИЕВ отговаря на Вашите въпроси: Поддържам връзка с приятелката ми само онлайн. Страхувам се да се видим на живо! - E-Burgas.com

В новата рубрика на e-burgas.com, психотерапевтът доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на въпроси на читатели. Своите питания към него можете да изпращате на [email protected]. Съветите на доцент Бостанджиев ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за хората, обърнали се за помощ към специалиста.

Въпрос: Здравейте, аз съм момче на 24 години и наскоро завърших висшето си образование в Бургас. В момента съм безработен и още живея с родителите си, защото нямам възможност да се изнеса на квартира. От близо 6 месеца имам приятелка, с която обаче поддържаме само онлайн връзка. Отношенията ни са интимни, но изцяло виртуални, като включват секс чат, игри с уебкамера и други подобни забавления. Тя в момента учи в Германия, но от лятото ще се връща тук и иска да се видим. Аз обаче се притеснявам, че на живо нещата няма да са същите. Винаги съм изпитвал проблеми да с чувствата на близост и интимност в реалния свят, за сметка на което съм предпочитал виртуалния, в който се чувствам много по-сигурен. Приятелкята ми на няколко пъти намекна, че също ще си търси квартира в Бургас, така че можем да заживеем заедно или поне да сме съквартиранти. Честно казано в момента изпитвам колебания дали да прекратя тази връзка преди да сме се запознали на живо и нещата да са станали по-сериозни и обвързващи. Моля, посъветвайте ме какво да правя!

Доц. д-р Румен БОСТАНДЖИЕВ: Да започнем с добре известната постановка, че психологичната помощ няма нищо общо с даването на съвети и наставления за действие. Вместо това Ви предлагам да  изясним пред какви алтернативи се намирате в описаната от Вас ситуация и какви биха били последиците от изборите, които само Вие може да направите.

                До колкото разбирам от споделеното, Вие се колебаете дали да продължите играта на „интимни отношения“ във виртуалното пространство, или да направите крачка към живота на зрял човек, приемайки предизвикателството на една реална жива връзка.

                Всъщност става въпрос за  най-важната крачка, които прави човек в прехода между детството и зрелостта.  Тази промяна изисква израстване и е естествено да породи несигурност и тревога. 

                Едно от най-важните условия за развитието на всяка пълноценна интимна връзка е човек да се е откъснал от родителското семейство. С която и партньорка да решите да изграждате сериозни отношения,  на Вас ще са ви нужни икономическа независимост и лично пространство. На Вашата възраст  от един  човек със завършено висше образование  вече се очаква да започне работа и така да осигури отделянето си от родителите.  Именно в това ми се струва, че е истинското предизвикателство на ситуацията, която описвате.

                Зрелите интимни  отношения са не само забавление (без значение с уеб камера или на живо).  Те са свързани с поемане на реална отговорност за индивидуалния и общия живот, който партньорите споделят. Оставам с впечатление, че тази отговорност Ви плаши и кара да бягате от предстоящото развитие на връзката Ви.

                Какво ще спечелите  от подобно бягство? За много млади мъже като вас,  майчината грижа е незаменима  и ако родителите Ви вярват в мита „работа няма“, то Вие бихте могли да живеете в детството си още много години.  Оправдания за това колкото искате.  „Проблемите с чувствата“ и страхът от „обвързване и интимност“  звучат доста правдоподобно.  Почти като медицинска диагноза.  Със сигурност ще намерите колеги психиатри, които с ентусиазъм ще Ви предложат доживотно медикаментозно лечение по този повод. За да се включите в тази игра обаче, е необходима и подкрепата на родителите Ви. Загрижени за психичното Ви здраве те неусетно могат да Ви подготвят като свой социален асистент за стари години.   

                А каква е алтернативата ако решите да не прекъсвате без разбираема причина настоящата  си връзка?   Противно на очакванията Ви, живата среща е възможно да разгори още повече еротичната страст, която само  тлее пред уеб камерите. Решимостта на партньорката ви да търси самостоятелна квартира би била чудесен стимул и за Вас да се откъснете от бащиното огнище. Равностойното партниране обаче изисква вие да сте надежден партньор, който е в състояние сам да носи отговорността за собственото и общото благополучие. Никое сериозно момиче не би приело да се „забавлява“ с мъж, който е от породата „мамин Колю“ и живее с подаянията на родителите си.  Повечето млади жени, които гледат отговорно на своето бъдещето, неизбежно очакват от своите партньори не само „сексуални подвизи“, но и реална подкрепа в общото развитие и неизбежните битови и родителски грижи, присъщи на всяко семейство.

                Да останеш в детството е понякога удобно и комфортно,  но децата нямат истинска интимност. Ако изберете виртуалните „еротични игрички“ пред реалния живот със сигурност няма да се изправите пред изпитанията и отговорностите на зрелостта. Заедно с това обаче няма как да преживеете и истинските дарове на зрелия живот. Няма как да почувствате свободата да определяш сам живота си, не ще познаете какво е да си отговорен за някого и да чувстваш неговата благодарност,  едва ли ще откриете неповторимата радост от детската усмивка и прегръдка. 

                Навлязохме в територията на ценностите и приоритетите, които са различни за всеки от нас  В това отношение изборите ни са различни  и съвети няма как да се дават. Какъвто и да е Вашият избор обаче, важно е Вие да поемете изцяло отговорността за него, а не да се криете зад измислени симптоми или социални бедствия като „младежката безработица“. 

Връзката, която сте изградили до момента също е от значение. Ако тя е породила някакви чувства  у вас и партньорката, Вие носите отговорност за тях.  Очевидно двамата вече живеете с определени мечти и планове за бъдещето, които ако бъдат предадени, най-вероятно ще предизвикат болка.  Какъв би бил смисълът на тази болка?  Има неизбежно страдание, през което преминаваме в процеса на израстването ни, но разочарованието, което готвите, по-скоро е път към самоограничението, затварянето и регреса.  Едва ли има нещо по-деструктивно от това млад и здрав мъж да стои бездеен в дома на родителите си и да мисли как да прекъсне виртуалната си връзка защото няма смелост да я продължи офлайн.   В миналото нашите деди са оцелявали и са се развивали в далеч по-сурови условия.  Днес сме изкушени да останем инфантилни през целия си живот и така да го лишим от реален смисъл.

Ако изберете да насочите мислите и енергията си към най-бързото намиране на работа (задача, която в Бургас категорично не е неизпълнима) резултатите няма да закъснеят.  Разполагайки със собствени доходи, изкарани с честен труд, Вие ще имате свободата да решавате къде и как да подреждате личния си живот. Присъствието на близък човек, към когото изпитвате нежност и загриженост, би могло да е изключително стимулиращо за това отговорно да поемете по самостоятелен път, откъсвайки се от родителите си.

 Да не забравяме обаче, че родителите не винаги приемат толкова лесно отлитането на любимото им детенце. Затова при подобни  усложнения, винаги бихме могли да продължим този разговор.

Коментари

Още от последните новини