Хотелиер: Компенсираме недостига на работна ръка със служители от трети страни

Хотелиер: Компенсираме недостига на работна ръка със служители от трети страни - E-Burgas.com

Успешен старт на сезона отчетоха хотелиери по Черноморието. В ефира на „Здравей, България” Александър Александров, мениджър на хотел в Слънчев бряг, заяви, че заетостта им по време на празниците е била 98%. 

Регистрирахме успешен старт на сезона. В момента работим на около 40% капацитет. Традиционно за великденските празници най-много гости имахме от Румъния. Имахме гости от България, както и от Полша и Великобритания”, добави Александров.

Той подчерта, че през тази година се забелязва по-висок среден престой на гостите. "Това е тенденция, която през годините не се забелязваше, тъй като имаше отлив от няколко пазара. Гостите, които идват от Великобритания и Полша са с удълъжен престой”, каза още той.

По думите му българската икономика страда от хроничен недостиг на работна ръка. "Според официалната статистика на НСИ безработицата в България е около 4%. 2/3 от тези хора са трайно безработни. Те не са част от пазара на труда. Опитваме се да компенсираме недостига на работна ръка със служители от трети страни. Ние предлагаме сезонна заетост. Не сме конкурентни на пазара на труда в България. Държавата не може да ни помогне достатъчно. Безкрайно тежки са бюрократичните процедури, нещата се случват бавно. Ще дам и пример: Чакаме служители от Непал, получили сме разрешителните за тях, но ни отговорят, че могат да си получат визата на 24 ноември, което е доста след края на лятото. Чакаме служители от Узбекистан и Турция. Компенсираме липсата на тези кадри със служители от България, защото нямаме сигурност", подчерта Александров.

Коментари

Още от последните новини