350 делфина са умрели в бракониерски мрежи от началото на годината

350 делфина са умрели в бракониерски мрежи от началото на годината - E-Burgas.com

Огромни бракониерски мрежи в Черно море са смъртоносен капан за малките делфини. Загиват хиляди, а институциите в България, Румъния и Украйна не правят нищо. Това заяви пред bTV Атанас Русев от инициативата „Да спасим Корал”. До момента през тази година има 350 случая на намерени умрели делфини при 310 за 2015 г.

„Само между 5 и 10% от мъртвите делфини стигат до брега. В морето има хиляди мъртви делфинчета”, подчерта той.

От една година екоактивистите сами разследват случая и към момента са на „98% сигурни”, че по-голямата част от делфините са загинали в нелегални бракониерски мрежи за калкан.

Става дума за големи съоръжения с дължина по 100 км, които имат много по-малка пропускливост и през които морските бозайници не могат да минат. Когато ги открият в мрежите, бракониерите просто режат заплелите се крайници и хвърлят телата в морето. Установено е, че подобни мрежи се пускат във водите на Украйна, Румъния и България.

"Това се извършва много навътре в морето. Става дума за един високоспециализиран бракониерски риболов в особено големи размери”, посочи Русев и уточни, че от 100-километрова мрежа се вадят около 25 тона калкан при цена в Турция от 30-40 евро на килограм.

„Цялото море е заградено – да не се чудят рибарите защо няма риба. Делфините изчезват – популацията им в Черно море не надвишава 20 000 екземпляра, а през последните две години са загинали много от малките им", заяви още Атанас Русев.

Той коментира, че с общи усилия на няколко държави, проблемът може да бъде разрешен. До този момент обаче единственото, което се е случило, е една среща с премиера Бойко Борисов, след като „държавата в лицето на институциите не направи нищо”.

Коментари

Още от последните новини