Застрашени от изчезване птици са отровени край с. Тича

Застрашени от изчезване птици са отровени край с. Тича - E-Burgas.com

Четири черни лешояда са отровени край село Тича, съобщават от „Зелени Балкани“. 

„Сред тях е и първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга! Това е трагично за българската природозащита събитие”, съобщават природозащитниците.

След получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците са открити в района на село Тича, община Котел.

От „Зелени Балкани“ предполагат, че именно кучетата са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

Районно управление на полицията в Котел образува предварително разследване по случая.

Черният лешояд е защитен вид от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на България.

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
екология птици
Коментари

Още от последните новини