Застрашени от изчезване птици са отровени край с. Тича

Застрашени от изчезване птици са отровени край с. Тича - E-Burgas.com

Четири черни лешояда са отровени край село Тича, съобщават от „Зелени Балкани“. 

„Сред тях е и първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга! Това е трагично за българската природозащита събитие”, съобщават природозащитниците.

След получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците са открити в района на село Тича, община Котел.

От „Зелени Балкани“ предполагат, че именно кучетата са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

Районно управление на полицията в Котел образува предварително разследване по случая.

Черният лешояд е защитен вид от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на България.

Свързани статии
Ученици от Поморие изработиха арт инсталация на екологична тематика Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас Бургас започва война с гларусите Бургазлии върнаха 161 тона отпадъци за рециклиране в мобилните центрове на общината Странджа олекна с няколко тона боклук след намесата на доброволците от "За Земята" Бургас и Варшава се обединяват около идеята за по-чист въздух Роботи ловят плаващи отпадъци в три бургаски пристанища Гората.бг подарява 15 хил. дръвчета в Бургас тази събота Вижте условията за безплатно извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци Община Бургас рециклира стотици стари мебели
Тагове
екология птици
Коментари

Още от последните новини