Зам.-министър призова Русия за общи мерки срещу замърсяването на Черно море

Зам.-министър призова Русия за общи мерки срещу замърсяването на Черно море - E-Burgas.com

Сътрудничество между България и Русия в борбата със замърсяването на Черно море, както и в сферата на науката и състоянието на рибните записи обсъди заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев с Иля Шестаков - директор на Федералната агенция по рибарство на Руската федерация. Това се случи в рамките на Четвъртия глобален форум ,посветен на риболовната индустрия и търговията с рибни продукти, който се провежда в периода 8-10 септември 2021 г. в Санкт Петербург, Русия.

„Черно море е споделено и проблемите, които го засягат, практически са общи за всички страни от региона. Според доклад от 2018 г., то е едно от най-замърсените морета в Европейския съюз. Ако не се предприемат мерки в спешен порядък от всички черноморски страни, състоянието на морето, а оттам и на рибните запаси ще се влоши. Същевременно те носят поминък за хиляди работещи у нас, както в сферата на риболова, така и на туристическия сектор". Това заяви заместник-министър Събев при разговора си с г-н Шестаков.

„Русия не е официален член на Генералната комисия за рибарство в Средиземно море, където се обсъждат въпросите на Черно море, включително рибните му запаси. Това обаче не означава, че не трябва да се търсят други начини за сътрудничество - напротив. Изключително важен е обменът на данни между научни експерти от двете страни, за да се правят по-точно научните оценки, а оттам и политики, засягащи Черно море", коментира още Георги Събев.
Друга важна тема, обект на дискусията беше обмяната на опит в отглеждането на аквакултури - рибни и други водни организми отглеждани в изкуствени условия. България има потенциал в това отношение. „Освен допълнителен поминък по Черноморието и във вътрешността на страната, този вид дейност е перспективен и за износ, имайки предвид растящото търсене на протеини в глобален мащаб. Българите сме сред европейците с най-ниска консумация на риба на глава от населението. С целенасочени действия можем да помогнем тази тенденция да се промени, акцентирайки и върху родното рибно производство", посочи аграрният заместник-министър.

Борбата с незаконния улов, навлизането на цифрови технологии, както и мерки за защита и съхранение на есетровите риби, които са забранени за улов у нас от 2008 г. и 2011 г., във водите на Черно море и река Дунав, също бяха тема на разговор между Георги Събев и Иля Шестаков.

Заместник-министър Събев беше и официален гост на откриването на глобалния форум, посветен на риболовната индустрия, в който участват представители от няколко десетки държави.

Свързани статии
БСУ домакин на Генералната асамблея на най-големия проект за изследвания в Черно море Съмнения за изливане на замърсени води в Бургас Сдружение алармира за замърсяване на Южния плаж в Приморско с фекални води Турция блокира Черно море за Русия В Бургас призовават за по-отговорно отношение към морето с атрактивно клипче (Видео) Зам.-министър: АМ "Черно море" е със започнато проектиране и трябва да бъде изградена бързо Две от три крачки за решаване на кризата с питейната вода в Димчево били направени РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Бургас домакин на семинар за намаляване на морски отпадъци Рибари извадиха над 7 тона боклуци от Черно море
Тагове
черно море замърсяване
Коментари

Още от последните новини