Две от три крачки за решаване на кризата с питейната вода в Димчево били направени

Две от три крачки за решаване на кризата с питейната вода в Димчево били направени  - E-Burgas.com

Представители на инициативния комитет и кметът на село Димчево Елена Атанасова поискаха среща с областния управител проф. Мария Нейкова заради кризата с питейната вода в селото. За търсене на решение и удовлетворяване искането на жителите на Димчево проф. Нейкова покани на срещата зам.-директора на ВиК-Бургас и зам.-кмета по строителство към Община Бургас Чанка Коралска.

Експертно те поясниха, че по отстраняването на този проблем се работи от няколко години и тъй като се преминава през проектиране, съгласувателни административни процедури, както и планиране и финансиране на проекта отнема повече време.

Чанка Коралска поясни, че проектът за нормализиране на водоснабдяването в този район се състои от три етапа: първият етап включва докарването на вода до с. Маринка; вторият етап включва подмяна на тръбопровода от с. Маринка до с. Твърдица, като трасето е над 4 км.; третият етап включва подмяна на тръбопровода от с. Твърдица до с. Маринка.

От ВиК-Бургас обясниха, че първият етап е приключен, по втория етап е стартирала процедура по избор на изпълнител и надзор на обекта. Средства за втория етап има осигурени, но трябва да бъдат целево преведени от „Български ВиК холдинг“ EАД на ВиК-Бургас. За третия етап, за който ще се изгради 7 км. трасе от с. Твърдица до ползвателите на с. Димчево предстои проектиране, вадене на разрешително за строеж и осигуряване на финансиране, както и някои допълнителни административни процедури.

Областният управител получи уверение от Община Бургас и от ВиК-Бургас за бързо придвижване на административните процедури по компетентност и увери представителите на инициативния комитет, че още в началото на следващата работна седмица ще придвижи преписката до компетентните органи в Министерски съвет и "Български ВиК холдинг" EАД за отпускане на финансиране, така че да се приключи с втория етап и да се даде възможност за стартиране на последния трети етап, с който ще се изгради водозахранване от с. Твърдица до с. Димчево.

Свързани статии
Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Акция по кръводаряване се провежда в много градове у нас 1709 са заловените дрогирани водачи за последните 3 месеца Мъж реши да почисти съседския двор и запали къщата Заловиха опасни пияници зад волана в Айтос МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) Спипаха поредния надрусан шофьор в Бургас, ето какво откриха в дома му (Снимки) Поискаха закриване на ВиК асоциацията на работна среща в Бургас Община Созопол: Инвестиционната програма на ВиК е условна и няма пари за нея
Тагове
Димчево Маринка вода замърсяване
Коментари

Още от последните новини