Две от три крачки за решаване на кризата с питейната вода в Димчево били направени

Две от три крачки за решаване на кризата с питейната вода в Димчево били направени  - E-Burgas.com

Представители на инициативния комитет и кметът на село Димчево Елена Атанасова поискаха среща с областния управител проф. Мария Нейкова заради кризата с питейната вода в селото. За търсене на решение и удовлетворяване искането на жителите на Димчево проф. Нейкова покани на срещата зам.-директора на ВиК-Бургас и зам.-кмета по строителство към Община Бургас Чанка Коралска.

Експертно те поясниха, че по отстраняването на този проблем се работи от няколко години и тъй като се преминава през проектиране, съгласувателни административни процедури, както и планиране и финансиране на проекта отнема повече време.

Чанка Коралска поясни, че проектът за нормализиране на водоснабдяването в този район се състои от три етапа: първият етап включва докарването на вода до с. Маринка; вторият етап включва подмяна на тръбопровода от с. Маринка до с. Твърдица, като трасето е над 4 км.; третият етап включва подмяна на тръбопровода от с. Твърдица до с. Маринка.

От ВиК-Бургас обясниха, че първият етап е приключен, по втория етап е стартирала процедура по избор на изпълнител и надзор на обекта. Средства за втория етап има осигурени, но трябва да бъдат целево преведени от „Български ВиК холдинг“ EАД на ВиК-Бургас. За третия етап, за който ще се изгради 7 км. трасе от с. Твърдица до ползвателите на с. Димчево предстои проектиране, вадене на разрешително за строеж и осигуряване на финансиране, както и някои допълнителни административни процедури.

Областният управител получи уверение от Община Бургас и от ВиК-Бургас за бързо придвижване на административните процедури по компетентност и увери представителите на инициативния комитет, че още в началото на следващата работна седмица ще придвижи преписката до компетентните органи в Министерски съвет и "Български ВиК холдинг" EАД за отпускане на финансиране, така че да се приключи с втория етап и да се даде възможност за стартиране на последния трети етап, с който ще се изгради водозахранване от с. Твърдица до с. Димчево.

Свързани статии
В Бургас призовават за по-отговорно отношение към морето с атрактивно клипче (Видео) Очакваме скок на водата с 30% В Бургас хванаха шофьор с 3,66 промила на една от централните улици След тока литна и водата: Цената във ВиК-Бургас скочи със 123% за година До 6 години затвор грозят Цветелин Георгиев заради купване на гласове в Маринка Зам.-министър призова Русия за общи мерки срещу замърсяването на Черно море Бургаски села на протест заради качеството на водата РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Бургас домакин на семинар за намаляване на морски отпадъци Раздават вода на бургазлии в жегите
Тагове
Димчево Маринка вода замърсяване
Коментари

Още от последните новини