Вицепремиерът Марияна Николова не откри нарушения в Пампорово

Вицепремиерът Марияна Николова не откри нарушения в Пампорово - E-Burgas.com

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово. Тя се увери лично в стриктното спазване на антиковид мерките в местата за настаняване и спортните съоръжения в ски зоната. Искам да подчертая, че контролът ще е безкомпромисен, важно е всички - и представителите на бизнеса, и туристите, съвестно да изпълняват предписанията за защита на живота и здравето, посочи вицепремиерът.

Министърът заяви, че туристическият бранш най-много пострада от пандемията и се надява у нас да имам ски сезон, но е от ключово значение той да бъде обезопасен. Тя заяви, че в момента резервациите са около 30%, което означава, че спадът е близо 70 на сто. Имаме отказ на резервациите от Великобритания, както и ограничения при пътуването от и до там, информира вицепремиерът. По думите ѝ тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи, а на вътрешния туризъм и балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да стигнат до нашите курорти.

Ако осигурим необходимото спокойствие, вярвам, че всички ще дойдат в планината, защото тя дава и закаляване, от което всички ние се нуждаем в момента, подчерта министър Николова. Според нея браншът ще се възстановява минимум 2 години, но за новото начало ще говорим към май-юни, тъй като всички разчитаме на ваксината. Очакваме доставката в края на месеца и това ще доведе до успокоение дотолкова, че рестартът в туризма ще е необходим. 

По информация на бранша един от проблемите, който се очертава на пистите заради неработещите заведения, е липсата на тоалетни. Министърът коментира, че от 2 дни се работи по тази тема с ръководството на курорта за отстраняването му. Обсъждаме и възможността да сложим химически тоалетни, както и да се намери алтернативен подход в някои от обектите, които да бъдат отворени за такива цели, поясни вицепремиерът.

Относно възможността ресторантите да работят с по-дълго работно време на Нова година министърът обясни, че се следи ситуацията ежедневно и се обсъждат различни възможности, но най-важни са животът и здравето на хората. Благодаря на щаба, здравните власти и здравния министър, че все пак се даде тази глътка въздух и предложението на бранша за допускане гостите на хотелите да се изхранват до 22 часа, заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че това не е с цел да се организират групови партита. Има възможност после да се довършват празненствата индивидуално по стаите в семейна атмосфера по двама-трима души, както е навсякъде в Европа, коментира още министърът.

По време на проверките от бе придружена от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев и Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

Свързани статии
Старт на зимния сезон в Банско В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените Липса на квалифицирани кадри в зимните курорти на прага на сезона 100 лв. за преглед по курортите, 700 лв. да ти извадят рибена кост от гърлото Недостиг на персонал и по-високи заплати в курортите в навечерието на сезона Куверти по 200 евро за Нова година по курортите Представиха мерките за зимния сезон пред туристическия бранш От туризма очакват силен зимен сезон Засилени проверки за ковид мерките започнаха в курортите Програма подпомогна над 330 морски и планински хотели
Тагове
зимен сезон курорти пампорово боровец марияна николова
Коментари

Още от последните новини