В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените

В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените - E-Burgas.com
Снимка Royalpark-bg.com

С 20% повече туристи за ски чакаме у нас през тази зима в сравнение с предходната, категорични са от туристическия сектор. Интересът към родните ски курорти е основно от български и гръцки туристи, а през националните им ваканции се чакат гости от Турция, Северна Македония, Румъния и Великобритания, обясниха за Труд News хотелиери от трите най-големи ски комплекса – Банско, Пампорово-Мечи Чал и Боровец.

За разлика от предходния сезон записванията за тази зима са започнали още през лятото. Места за Нова година в ски курортите почти няма, а първите резервации са дошли още през юли-август. Освен български туристи сред основните клиенти през тази зима се очертават гръцките гости. Те също са направили резервации основно за почивните дни около Коледа и Нова година, обясниха от бранша.

Пакетите са с до 30% по-скъпи.

Въпреки големият интерес от страна на чуждите туристи към родните ски центрове и през тази зима над 60 на сто от гостите ще са от България, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров преди дни. Добрата новина е, че за първи път от години българските туристи лесно и бързо ще могат да стигат до Банско, след като се ремонтира второкласния път от Симитли към зимния център. Неотложно е да се реши проблема с втория кабинков лифт в Банско, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се изкачват хиляди автомобили дневно, а туристите чакат на опашка за лифта по няколко часа, категорични са представителите на бизнеса.

Инфлацията обаче е причина цените на нощувките и услугите в зимните курорти да се увеличат между 10 и 30 на сто, въпреки разходите са нараснали значително повече. Пазарът обаче не е в състояние да поеме още по-високи цени, затова и от бизнеса ще работят на ръба на оцеляването.

 

Свързани статии
Туристи отменят резервации по ски курортите заради липса на сняг Липса на квалифицирани кадри в зимните курорти на прага на сезона Двойно повече чужди туристи по морето това лято, цените със скок от 11% 50 хиляди руски туристи са посетили България до края на юни Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Бургас посреща туристите освежен (Снимки) Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат Чакаме едва 50 хиляди руснаци да почиват у нас през лятото
Тагове
туристи зимни курорти
Коментари

Още от последните новини