100 лв. за преглед по курортите, 700 лв. да ти извадят рибена кост от гърлото

100 лв. за преглед по курортите, 700 лв. да ти извадят рибена кост от гърлото - E-Burgas.com

Сто лева достига цената на първичния медицински преглед в курортите ни по морето, 700 лв. може да ви струва ваденето на рибена кост от гърлото, показа проверка на NOVA. Медицинските цени това лято са се увеличили в много от центровете, сигнализират граждани.

Първичният преглед при настинка, порязване или стомашно неразположение например започва от 90-100 лв., показват тарифите на частните кабинети. Три пъти по-евтино е в поликлиниките във Варна или Бургас, където средната цена на преглед е 30 лв.

Някои манипулации достигат рекордни нива, като например поставяне на противоалергична инжекция при ужилване - близо 100 лв. Измерването на кръвното налягане може да ви струва от 30 до 100 лв. в различните медицински центрове. Рани се обработват срещу 30 лв., а мускулни инжекции се поставят срещу 40 лв.

Майка на дете със сцепена брадичка, на почивка в Обзор, разказва, че първоначално са потърсили помощ в хотела, където уж имало медицинско лице на разположение денонощно, но се оказало, че в 21 часа медикът си е тръгнал и ги препратили към друг кабинет в курорта. Наложило се да почакат, докато се появи "някакъв леко почерпен човек", който им казал "не гледайте какво пише на табелите, тук сме колкото да има някой". Следващата спирка на разтревожената жена и детето ѝ била спешния кабинет в Бяла. Дежурният лекар, на почтена възраст, ѝ казал, че могат да зашият брадичката на момчето с конска игла, на нейна отговорност. След като разбрал, че имат здравна застраховка и минималният му ентусиазъм се изпарил, но все пак обяснил, че ако платят на ръка, ще стане по-бързо. В крайна сметка детето получило медицинска помощ в спешен център във Варна.

Хотелиери и туроператори твърдят, че получават непрекъснати оплаквания за качеството на медицинската помощ в курортите. Според експерти цените у нас надхвърлят европейските. Застрахователният агент София Антонова казва, че едно транспортиране с частна линейка от хотела до медицинско заведение може да струва от 240 до 400-500 лв, въпреки че става дума за 3-4 км.

Случвало се е при травма да се прави ядрено-магнитен резонанс на глава, въпреки че е пострадал крак. В повечето центрове цените са двойни - едни за българи, други за чужденци. Ако при нас един преглед е 100 лв за чужденец е 100 евро, разказва тя.

Сигнали за високи тарифи на медицинското обслужване по морето достигат до контролните органи. От ИА „Медицински надзор” потвърждават, че цените на услугите се определят свободно и това не е нарушение. Въпреки това са попадали на космически тарифи при проверките.

„Най-фрапантните бяха промивка на ухо на стойност 530 лв. Другият е случай с румънски граждани, на които бяха поискани 700 лв. за изваждане на рибена кост, заседнала в гърлото. Единствено в закона е записано цените да бъдат предварително определени, а не да се формират според облеклото и колата, с която ще дойде пациентът”, обясни Фидел Косев, зам.-изпълнителен директор на "Медицински надзор".

Ако цените не подлежат на проверка, то липсата на обявен ценоразпис в медицинските центрове вече е нарушение, затова контролните органи започват проверки.

Свързани статии
КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Цените на храните отново се вдигат В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените Цените на елхите също скочиха Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина
Тагове
цени курорти
Коментари

Още от последните новини