Недостиг на персонал и по-високи заплати в курортите в навечерието на сезона

Недостиг на персонал и по-високи заплати в курортите в навечерието на сезона - E-Burgas.com

Дефицитните позиции предполагат по-атрактивно заплащане

Пред прага на летния сезон туристическият бранш все още изпитва недостиг на персонал. Най-голямо търсене има на камериерки, готвачи, сервитьори и бармани. Дефицитните позиции предполагат и по-атрактивно заплащане, показа репортаж на NOVA. 

Хотелиерството и ресторантьорството е сред икономическите дейности с най-голямо увеличение на работната заплата към края на 2021 г., сочат данните на НСИ. Статистиците отбелязват ръст от 19 на сто. Основната причина е хроничният недостиг на кадри, който съпътства сектора от няколко години насам. С излизането от COVID пандемията този глад се обостря.

 „Тази година обявяването на работните места в сферата на туризма започна по-рано. Още в края на февруари месец ние започнахме да получаваме заявки от работодатели, които обявяваха свободни работни места за наемане, макар и през май месец – началото на май или началото на юни”, обясни Северина Савова, директор на Бюрото по труда в Добрич.

По Северното Черноморие най-търсен е почистващият и обслужващ персонал.

 „Тази година набираме камериерки, сервитьори, готвачи, бармани. Ще ги мотивираме с добро отношение, нормални заплати и работа в добър колектив. Примерно един помощник-готвач започва да кажем от 1000 – 1100 и вече нагоре”, допълни Румен Михайлов, управител на хотелската част в „Бялата лагуна”.

 „Имаше обяви от порядъка на 1500, 1800 лв. на база това, което имаме обявено и все пак декларирано от работодатели”, каза още Савова.

Заплатите на сервитьорите могат да достигнат и до 2000 лв., уточнява Савова, като всичко е въпрос на договаряне. Работодателите в големите комплекси се стремят да привлекат и камериерки с атрактивно заплащане.

 „Тази година. заплатата е 1350 лв. бруто, което мисля, че е една нормална заплата за България в момента”, каза още Михайлов.

Възнаграждението от 1500 лева чисто за камериерка не е химера, заявяват от Албена.

 „Много е важно хората да са запознати с офертата в детайли, т.е. дали става въпрос за шестдневна работна седмица, за колко часове и какво точно се включва в работата, така че може да се получи такава заплата – естествено, тя трябва да се изработи”, коментира Велина Гюмова, старши мениджър продажби в КК „Албена”.

В по-малките обекти за настаняване обаче, не се очаква такова атрактивно заплащане.

 „Ако някои колеги в момента нямат възможности да намерят персонал, може и да предлагат такива заплати. Ние лично не сме плащали такива. За мен лично не е реалистично такава сума да си позволим, по простата причина, че няма как да покрием такива разходи”, смята  Христо Желев, управител на хотел в Балчик.

 „Нормалните заплати за камериерки са някъде около 800 лв. чисто, като естествено може към това да има допълнителни бонуси, които да бъдат свързани с ваучери за храна”, допълва управителят Пламен Козарев.

В повечето от обявите за сезонни работници в туризма фигурират ваучери за храна по 80 лв. месечно, безплатен транспорт до работното място или настаняване в база на работодателя. В последните години липсата на кадри у нас беше компенсирана с вносна работна ръка. Това лято бизнесът ще разчита на украинските бежанци.

 „Специално в моя хотел имам около 30 човека, които имат желание да започнат работа. Това са основно жени, но просто срещаме затруднения с това, че децата трябва да бъдат на детски градини – първо това трябва да устроим, за да може те да бъдат свободни и да могат да работят, но има  голямо желание да започнат работа”,  казва още Козарев.

В Бургас се проведе и първата Специализирана трудова борса за работа в туристическия сектор. На нея участие взеха 16 работодатели, а обявените свободни места са над 1200. Очаквано най-активни в търсенето на работа се оказаха украинските граждани у нас.

„Не по-малко от 50-60 украинци  посетиха борсата, което е не малка част от целия поток. Общо около 300 души посетиха събитието. Украинците се насочват към всички свободни позиции, като не е пречка това, че не знаят български език. Работодателите търсят квалификация, а те такава имат”, обясни директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев. Повече вижте във видеото.

Свързани статии
В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените Липса на квалифицирани кадри в зимните курорти на прага на сезона 80 на сто от работещите у нас са стресирани и недоволни от заплатата Над 7000 украинци са наети на работа у нас 100 лв. за преглед по курортите, 700 лв. да ти извадят рибена кост от гърлото Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат 6 500 украинци търсят работа в бюрата по труда в големите градове
Тагове
летен сезон работа курорти
Коментари

Още от последните новини