В Приморско реализираха грандиозен проект със стойност над целия общински бюджет (Снимки)

В Приморско реализираха грандиозен проект със стойност над целия общински бюджет (Снимки) - E-Burgas.com

„Следващите 30 години ще имаме чиста преработена вода, до 2023 години в общината ще бъдат инвестирани 50 млн. лв“, уверен е кметът д-р Димитър Германов

Община Приморско премина дългогодишния дълъг и труден път и реализира грандиозен проект за над 22 млн. лв. Това е реставрираната и модернизирана пречиствателна станция за отпадни води, чието финансиране бе осигурено по ОП „Околна среда“ 2014-2017. За сравнение целият общински бюджет на Приморско е 20 млн.лв.

Проектът беше стартиран още през 2012, когато администрацията, ръководена от д-р Димитър Германов, започна тежка и отговорна процедура да доказва пред редица институции колко важна е пречиствателната станция. Усилията дадоха резултат през 2017, когато бе подписан и договорът по изпълнението. Въпреки че коронавиорусът забави някои процеси от днес официално разширената, реставрирана и модернизирана станция работи на пълни обороти.

Още през 70-те години на миналия век община Приморско има собствена станция за пречистване на мръсните води, но през 2012, по време на първия мандат на д-р Германов, бе установено, че нейният ресурс и капацитет, е изчерпан.

„За да направим необходимото тръгнахме в тази посока. От 25 общини само четири се пребориха за това финансиране“, припомни кметът на Приморско днес.

Той сподели, че в последния момент по указания на ДЖАСПЪРС към тази пречиствателна станция бе присъединен и царевският кв. Лозенец. „Ние като добри партньори с колегата от Царево приехме това изискване, защото е ясно, че капацитетът на тази станция е такъв, че той може да преработва и тези отпадни води. Балансът няма да бъде нарушен следващите 30 години и това дава гаранция за преработена чиста вода“, сподели още д-р Германов.

Той разкри за още един лъч надежда за добри дни в Приморско. Относно големият ВиК прокет, който предстои да бъде реализиран в Бургаска област, на стойност половин милиард лева, на територията на община Приморско ще бъдат направени 18 млн. лв. директни инвестиции и отделно 31 млн.лв. индиректни през трасето, което довежда питейната вода от язовира и минава през Приморско. „Ако всичко е нормално, до края на 2023 ще има инвестирани общо 50 млн. лв. на нашата територия“, сподели още кметът.

На днешната официална церемония по прерязване на лентата присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова, представители на ОП „Околна среда“ 2014-2020, кметове на близките общини и общински съветници.

Галерия
Свързани статии
Откриха незаконни трофеи и дърва за огрев при акция в Приморско (Снимки) Д-р Димитър Германов: Община Приморско записа успешна година, изпълнихме целите си Семейства в Приморско плащат промишлен ток заради неуредици Най-големият крос триатлон у нас "Лъвско сърце" очаква рекорден брой участници Ударената от мълния Теодора: Последното, което помня, е че бях на плажа Експерт: Би трябвало да има мълниезащитна система в Приморско, ако има - не е като хората Заведения на протест в Приморско, мантинела пречи на достъпа до плажа Сдружение алармира за замърсяване на Южния плаж в Приморско с фекални води В Приморско отчетоха силен сезон, но загубите на основните туристи не могат да бъдат компенсирани Странни доводи в Приморско лишиха създаването на фондация за опазване на черната мида
Тагове
приморско
Коментари

Още от последните новини