В кризата: Българинът харчи по-малко за храна и повече за техника

В кризата: Българинът харчи по-малко за храна и повече за техника - E-Burgas.com

Продажбите на мляко и млечни продукти са намалени с 20-30% през последните седмици

Има рязка смяна на потребителски навици и свиване на разходите за стоки от първа необходимост, констатират браншови организации на фирми, произвеждащи потребителски продукти, съобщава допитване на "24 часа".

В първите дни на 13 март, с обявяване на извънредното положение се купуват основно боб, леща и тоалетна хартия, а българите свиват с почти 30% разходите си за всекидневни нужди. Три пъти са се увеличили продажбите на лаптопи и с 89% покупките на храна онлайн.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, "в първите дни всички се втурнаха да купуват тоалетна хартия, леща и боб, но още на другата седмица се оказа, че хората свиват потреблението. Сред нашите членове вече се разменя информация, че продажбите на мляко и млечни продукти са намалени с 20-30% през последните седмици в сравнение със същия период на миналата година", каза .

"Има и доста логистични трудности по придвижването във вътрешността на страната, КПП-та около областните центрове, затруднен внос на суровини, безспорно има и свиване наконсумацията в търговската мрежа Млякото и производните му все пак са жизненонеобходими храни, представям си какво изпитват останалите производители. Аз си го обяснявам с това, че хората повече седят вкъщи, не се движат, следователно и нямат нужда от същата храна като преди. А и безработицата скочи, много хора са с намалени заплати и сигурно гледат да ограничават потреблението си колкото могат", допълва той.

Има и изключения, преди дни производители на млечни продукти, работещ за продуктова линия големяма верига коментира, че за първите 3 месеца на 2020 г. има 40% ръст на оборота в сравнение с първото тримесечие на 2019-а.

По думите на председателя на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, "в началото имаше голямо въодушевление и продажбите ни през първите две седмици след въвеждането на извънредното положение изведнъж скочиха с 30, а на някои продукти и с 40%".

Той обяснява това с масова психоза за презапасяване, а със затварянето на заведенията нещата постепенно се нормализират и през последните две седмици колегите му все по-често се оплакват от намалели продажби. "Не мога да бъда съвсем точен с цифрите, защото нещата са много динамични, но при повечето колеги има трийсетина процента спад в продажбите за последните две седмици".

Трудно е да се проследи ситуацията при производителите на плодове и зеленчуци, тъй като те са дребни и са обединени в различни браншови организации, но затварянето на пазарите се отразява много зле, тяхната продукция се съхранява трудно и големи количества вероятно  са похабени.

Свързани статии
Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Прокуратурата се самосезира след случая с търговия на кръвна плазма Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са с приоритет за питейно-битови нужди Рязък скок на безработицата в областта Тома Белев: Защо никой не казва, че в язовирите "Ахелой" и "Порой" няма вода Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза НА ЖИВО: Извънредната общинска сесия заради водната криза
Тагове
търговия криза
Коментари

Още от последните новини