Мъж получи условна присъда за търговия с вот

Мъж получи условна присъда за търговия с вот - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Мъж получи присъда от 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок след като се призна за виновен в пресътпление срещу изборните права на гражданите. Мъжът е сред вчерашните задържани в Долна Митрополия, показа БНТ. Той е задържан за 72 часа. Признавал се е за виновен и ще сключи споразумение с прокуратурата в Плевен.

Седем души са задържани след проверки на територията на общината. В лек автомобил, паркиран пред дома на 57-годишен жител на село Ставерци, е открита тетрадка с ръкописно изписани на 17 страници, лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия.

Според събраната до момента информация, на конкретна дата и място в града, мъжът е провеждал лични срещи, на които е записвал данни от личните карти на хората и ги уверявал, че ще плати на всеки по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 57-годишният, шестима жители на с. Ставерци на 50, 33, 60 и 32 г. и двама на 50 и 52 г. от Долна Митрополия, съпричастни към престъплението. Снети са им обяснения. Работата по случая продължава.

Междувременно снощи се е провела и полицейска проверка в частен дом в Ракитово. Арестуван е мъж, за когото е установено, че организира предлагането на пари срещу гласуване в полза на определен кандидат на изборите утре.

По случая са иззети веществени доказателства - 3550 лв., 2 бр. брошури на политическа партия, 3 бр. тефтери и лист с лични данни. Образувано е досъдебно производство.

Мъж от Етрополе е задържан във връзка с престъпление против политическите права на гражданите. Полицейските действия са осъществени след получена оперативна информация за подготвяно манипулиране на свободното упражняване на избирателното право на гражданите.

При извършен обиск в дома на 21-годишен етрополец е открит и иззет списък с данни на 53 граждани, както и за избирателна секция.

От първоначалните данни по разследването е установено, че младият мъж е склонявал лицата да гласуват за определена политическа партия, обещавайки им имотна облага в размер на 50 лева.

По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 167, ал.3 от НК.

Свързани статии
57 са образуваните производства за изборни нарушения, прокуратурата иска три имунитета Ст. комисар Калоян Калоянов: От 40 до 100 лв. струва купеният глас в региона МВР работи по 100 случая за купуване на гласове До 6 години затвор грозят Цветелин Георгиев заради купване на гласове в Маринка 612 са образуваните досъдебни производства за търговия с вот до деня за размисъл Бургаска област сред най-разследваните от МВР за търговията с вот Как се търгува вот в Бургаско – от брашно и макарони до опрощаване на борчове "Изправи се! Мутри Вън" - Бургас натири Цветелин Георгиев Премиерът Стефан Янев: Работата срещу купения вот дава резултати Девет мъже са задържани в Бургаско за търговия с вот (Снимки)
Тагове
купуване на гласове търговия с вот
Коментари

Още от последните новини