Ще се нареди ли Поморие до Френската Ривиера и ще сложи ли в малкия си джоб Бургас, София и Пловдив?

Ще се нареди ли Поморие до Френската Ривиера и ще сложи ли в малкия си джоб Бургас, София и Пловдив? - E-Burgas.com

Кметът Иван Алексиев е убеден в това заради новата концепция за градска мобилност, която до две години, трябва да бъде реализирана и с върната инвестиция. Идеята на т.нар. синя зона в Поморие, е да е от типа на тази във всички европейски градове и най-вече топ курорти в Европа. Следващият кмет, който и да е той, ще бере плодовете на тази концепция, а Поморие ще бъде ВИП курорт по Черноморието, равнявайки се тези в Южна Франция, убеден е Алексиев.

Неговата синя зона няма да е като тази в Бургас, София и Пловдив, а едно към едно с градската мобилност във Виена. „Някои може да се изсмеят, защото не сме големите градове, но аз и не искам да сме тях, а нещо повече – топ! Или гоним високите цели, или аз нямам работа тук! Искам децата ми да живеят в подреден град“, категоричен е поморийският кмет за една от най-важните предстоящи инвестиции в общината.

Какво всъщност ще представлява тази транспортна схема, за да е толкова успешна?

Разработена е така, че да превърне максимален брой улици в еднопосочни и с възможност за едно паркомясто на всеки собственик на жилище пред дома му. Всеки втори и трети автомобил ще е на свободно паркиране на територията на цялата зона. Затова подзони ще липсват. Според анализите на проектанти и експерти местата ще достигат, дори ще остават свободни. Това ще позволи и на хората в кварталите, като „Св. Георги“ и др., които поетапно ще влизат в зоната, не и сега, да паркират свободно на територията на цялата зона срещу 100 лв. на година. Хора, които не са от Поморие, но работят или идват често в града също ще имат опция за такъв стикер. В помощ ще бъдат и паркингите – където е имало възможност общински терен да се превърне в паркинг, той е направен, включително и част от дворовете на училище и двете пристанища. Отделно, навсякъде, където автомобили започнат да паркират върху тротоари, паякът ще влиза в действие, а на същите места, веднага ще бъдат набивани колчета.

„Ролята на общината не е да бъде търговско дружество, а да създава възможност на бизнеса да се развива - туризмът не е само пясък, слънце и море. Той е хотел, легло, нощувка, храна. Само че тенденцията е вече туристите да идват с автомобили и частният бизнес, трябва да помисли и за паркирането. Т.е. с тази наредба и концепция за градска мобилност всеки, който има частен терен и иска, може да изгради многоетажен паркинг и да печели“, казва кметът.

Едни от най-облагодетелстваните ще са собствениците на мотопеди. За тях на най-използваните, комуникативни и търговски улици ще има безплатни места за паркиране на мотопеди, точно както е и в Рим.

За да достигне до най-правилната концепция Поморие има горчив опит. За разлика от Бургас, където зоната в ЦГЧ задръстваше страничните улици, в Поморие такъв вариант няма и платеното паркиране или трябва да обхване целия град, или изобщо да го няма, разкрива Алексиев. В момента не са планирани няколко квартала, но идеята е догодина и те да попаднат в зоната.

Инвестицията на този проект ще е около 1,1 млн.лв. изцяло собствени средства. Избрано е помещение за бъдещ център за градска мобилност, а персоналът няма да надхвърля десетина души. Очакванията са разходите да бъдат върнати още същата година, а политиката на общината е отново да ги реинвестира в градската инфраструктура.

По темата е планирано обществено обсъждане, което ще се проведе утре в 11:00 ч в Поморие и ще бъде се излъчва пряко в сайта на общината.

Свързани статии
Поморие домакин на среща на директорите на Центровете за личностно развитие В Поморие ударно полагат маркировка и през уикенда Продължава кампанията за Петя от Поморие – жената има спешна нужда от подкрепа Бележит творец предизвика фурор на изложбата си в Поморие (Снимки) Съдът отхвърли протеста на прокуратурата срещу болницата в Поморие Синята зона в Созопол вече е в сила Туристическият бранш в Поморие: Липсата на спасители пак ще е сериозен проблем Започва реализацията на генералния план на движението в Поморие Поморие отново е столица на православието Обсъждат създаването на пешеходна зона в Поморие, канят живущите на "Крайезерна" на среща
Тагове
поморие синя зона иван алексиев
Коментари

Още от последните новини