Ще се нареди ли Поморие до Френската Ривиера и ще сложи ли в малкия си джоб Бургас, София и Пловдив?

Ще се нареди ли Поморие до Френската Ривиера и ще сложи ли в малкия си джоб Бургас, София и Пловдив? - E-Burgas.com

Кметът Иван Алексиев е убеден в това заради новата концепция за градска мобилност, която до две години, трябва да бъде реализирана и с върната инвестиция. Идеята на т.нар. синя зона в Поморие, е да е от типа на тази във всички европейски градове и най-вече топ курорти в Европа. Следващият кмет, който и да е той, ще бере плодовете на тази концепция, а Поморие ще бъде ВИП курорт по Черноморието, равнявайки се тези в Южна Франция, убеден е Алексиев.

Неговата синя зона няма да е като тази в Бургас, София и Пловдив, а едно към едно с градската мобилност във Виена. „Някои може да се изсмеят, защото не сме големите градове, но аз и не искам да сме тях, а нещо повече – топ! Или гоним високите цели, или аз нямам работа тук! Искам децата ми да живеят в подреден град“, категоричен е поморийският кмет за една от най-важните предстоящи инвестиции в общината.

Какво всъщност ще представлява тази транспортна схема, за да е толкова успешна?

Разработена е така, че да превърне максимален брой улици в еднопосочни и с възможност за едно паркомясто на всеки собственик на жилище пред дома му. Всеки втори и трети автомобил ще е на свободно паркиране на територията на цялата зона. Затова подзони ще липсват. Според анализите на проектанти и експерти местата ще достигат, дори ще остават свободни. Това ще позволи и на хората в кварталите, като „Св. Георги“ и др., които поетапно ще влизат в зоната, не и сега, да паркират свободно на територията на цялата зона срещу 100 лв. на година. Хора, които не са от Поморие, но работят или идват често в града също ще имат опция за такъв стикер. В помощ ще бъдат и паркингите – където е имало възможност общински терен да се превърне в паркинг, той е направен, включително и част от дворовете на училище и двете пристанища. Отделно, навсякъде, където автомобили започнат да паркират върху тротоари, паякът ще влиза в действие, а на същите места, веднага ще бъдат набивани колчета.

„Ролята на общината не е да бъде търговско дружество, а да създава възможност на бизнеса да се развива - туризмът не е само пясък, слънце и море. Той е хотел, легло, нощувка, храна. Само че тенденцията е вече туристите да идват с автомобили и частният бизнес, трябва да помисли и за паркирането. Т.е. с тази наредба и концепция за градска мобилност всеки, който има частен терен и иска, може да изгради многоетажен паркинг и да печели“, казва кметът.

Едни от най-облагодетелстваните ще са собствениците на мотопеди. За тях на най-използваните, комуникативни и търговски улици ще има безплатни места за паркиране на мотопеди, точно както е и в Рим.

За да достигне до най-правилната концепция Поморие има горчив опит. За разлика от Бургас, където зоната в ЦГЧ задръстваше страничните улици, в Поморие такъв вариант няма и платеното паркиране или трябва да обхване целия град, или изобщо да го няма, разкрива Алексиев. В момента не са планирани няколко квартала, но идеята е догодина и те да попаднат в зоната.

Инвестицията на този проект ще е около 1,1 млн.лв. изцяло собствени средства. Избрано е помещение за бъдещ център за градска мобилност, а персоналът няма да надхвърля десетина души. Очакванията са разходите да бъдат върнати още същата година, а политиката на общината е отново да ги реинвестира в градската инфраструктура.

По темата е планирано обществено обсъждане, което ще се проведе утре в 11:00 ч в Поморие и ще бъде се излъчва пряко в сайта на общината.

Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие синя зона иван алексиев
Коментари

Още от последните новини