Прокуратурата извършва допълнителни проверки

Прокуратурата извършва допълнителни проверки - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Окръжната прокуратура в Бургас е възложила допълнителни действия по вече започналата проверка на плаж "Смокиня" заради разораването на дюните.Те са към община Созопол, МВР и регионалната инспекция по околната среда и водите. Жители на града изпратиха протестно писмо до няколко институции, в което изразяват тревогата си от случващото се на плажа.Те са недоволни от констатацията на екоинспекцията, че няма засегнати дюни, обясни техният представител Аспасия Порожанова, цитирана от cross.bg:

"Провокира ни това, че за втора година продължават безчинствата на наемателите по плажовете около Созопол и в конкретния случай "Смокиня". Информацията от пресата е, че там ще се строи голям нощен увеселителен бар. Това са неща, несъвместими с туризма и спокойствието. В града се говори, че от Слънчев бряг, тъй като там няма туристи от последните едно -две лета, се прехвърлят на юг, при нас. Аз лично попаднах във фейсбук на човек, който вече прави реклама. Дали е така или не е така, всъщност е второстепенно. Първостепенно е, че концесионерите нарушават концесионните си договори и, под предлог че се грижат за чистотата на пясъчната ивица, правят безобразни неща по тези плажове. Това е същественото".

Гражданите са се запознали с допълнителните действия, възложени от Прокуратурата, уточни още Порожанова:

"Тя указва на директора на РИОСВ да направят незабавно проверка, която да установи - налице ли са извършени строителни дейности на територията на плажна ивица на морски плаж "Смокиня". Реализирано ли е строителство или са поставени преместваеми обекти и те съобразени ли са със заложените и разрешителни изисквания и предназначения. Това е много важно. Защото имаме отговор на министъра на туризма, която заявява, че тези преместваеми обекти, като терен, са одобрени през 2018 година и няма постъпило ново искане за изменение. Как ще се направи голямо заведение там? Самият концесионер каза пред нас, че старите били в много лошо състояние, затова ще направят нови, но не каза, че ще ги окрупняват".

Аспасия Порожанова подчерта, че гражданите обсъждат провеждането на протест и запознаването на новите депутати и президента с казуса.

Свързани статии
Багери на плажа разбуниха духовете и на север Глобяват концесионера на "Смокиня" с 3 856 лв. Затварят алея за движение на МПС в Созопол заради ремонти Прокуратурата се самосезира по случая с разораването на „Смокиня“ Община Созопол към Марияна Николова: Забранете дигите на плажове, които не са застрашени от ерозия Прогрес в Созопол, общината се побратими с турския Визе В Созопол стартираха кампания по засаждане на дървета Ковид умори 16 души в Бургаско, ръст на новите случаи в Созопол Тихомир Янакиев въведе строги правила в Созопол преди изборите Община Созопол обяви каква ще е официалната програма утре
Тагове
дюни смокиня разораване созопол
Коментари

Още от последните новини