Продават къщата от "Барселонагейт" за 3 млн.евро

Продават къщата от

За 2 950 000 евро се продава къщата от скандала "Барселонагейт", по който каталунските власти разследват и премиера Бойко Борисов, пише испанският вестник "Ел Периодико".

Цената й е намалена с 450 000 евро, спрямо първоначално обявената в сайт на известна агенция за продажба на недвижими имоти. Къщата "е на четири етажа, има седем бани, осем паркоместа, асансьор, градина, басейн и прекрасна панорамна гледка към Барселона", се казва в обявата. Освен че се намира на изключително хубаво място и всички стаи са с изглед към морето, имението разполага с частна охрана и специални система срещу кражби. От сайта на агенцията за недвижими имоти става ясно, че застроената площ е 560 кв. метра, а цената за един квадратен метър е 5268 евро.

Това е луксозната къща в квартал Esplugues de Llobregat, която полицията в Каталуня Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват от миналата година заради съмнения за международна схема за пране на пари, свързана с премиера на България Бойко Борисов, припомня "Ел Периодико", който първо съобщи за проверката през февруари.

На приземния етаж има просторна приемна, кабинет и тоалетна. Първият етаж, освен основното помещение, е с четири спални със собствена баня и дрешник. В основното помещение, освен отделна баня, малка стаичка, която води към частна тераса. Там има и голяма кухня с трапезария за осем души и сервизно помещение с отделна баня, стана ясно от обявата, цитирана от испанското издание.

Къщата, която сега си търси купувач, от 2013 г. е собственост на компанията Numin Invest S.L, свързана с предполагаемата мрежа, вкарала над 5 млн. евро в Каталуния в последните години, според разследването на Mossos d´Esquadra. Тогава къщата е придобита за 3 млн. евро, но реалният й собственик и мажоритарен партньор в Numin Invest, Александър Чаушев - директор в България на руската петролна компания Lukoil - не се заселва в нея, според полицейското разследване, припомня "Ел Периодико".

В хода на проверката каталунската полиция Mossos d´Esquadra установява, че там е настанена бившата манекенка Борислава Йовчева, чиято връзка с премиера Бойко Борисов се анализира в хода на разследването. По време на полицейското наблюдение над имота е установено, че жената, нейните родители и дъщеря й, които са регистрирани в къщата от шест години, я обитават поне до края на 2019 г. Освен това е разкрито, че бившият модел управлява магазин за луксозно облекло. Той се помещава на площ от 140 кв. метра на Paseo de Gracia в Барселона, а бизнесът принадлежи на друга компания - EMA BGS SL, за която също се смята, че е замесена в предполагаемата схема за пране на пари, припомня още "Ел Периодико".

В деня, в който през февруари т.г., изданието съобщи за провежданото разследване от Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура, магазинът изненадващо затвори врати, а агенция за недвижими имоти окачи табела, че се дава под наем. Същото се случва сега и с луксозната къща, обитавана от бившия модел и семейството й, коментира "Ел Периодико".

Скандалът "Барселонагейт" се разрази особено силно в края на февруари, след публикацията на „Ел Периодико", в която се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

В Испания разследването, водено срещу Борисов, продължава. "Разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация." Това отговориха от полицията на въпросите на "Сега" дали са искали съдействие от българските власти за разпита на Борисов или на други лица. От българската прокуратура също не отговориха на въпроса дали Испания е поискала помощта им за показанията на Борисов. Не е ясно дали премиерът е дал обяснения и по българската преписка.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция.

За първи път къща в Барселона, свързана с Борисов, се споменава през 2015 г. в изтеклите в публичното пространство записи, станали известни като "Яневагейт". Те са между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, съдийката в СГС Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Янева казва за премиера: "Факт е, че към определени жени има и положително отношение. Сега има една, на която й купи къща в Барселона за 1.5 млн. евро". През май 2019 г. Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Прокуратурата не постигна резултати по тази проверка, но след публикацията в „Ел Периодико", се самосезира. По случая бе обявено, че работи и НАП.

Самият Борисов отрича да има нещо общо с къщата в Барселона, както и със замесените в Барселонагейт лица през последните години. Той не отрича, но и не потвърждава, че познава Йовчева. Борисов твърди, че в случая ставало дума за ченгеджийски номера, за опити да бъде разклатено правителството и да бъде дискредитиран. На няколко пъти заподозря дори международна конспирация, коментирайки появата на публикации и в световни агенции.

Източник: cross.bg

Свързани статии
Бойко Борисов: Народът избра 67%а проатлантически партии, предлагаме преговори с всички Бойко в Бургас: Ако бяхме ние Северният обход щеше да е готов преди осем месеца (Видео) Осъдиха Бойко Борисов да плати 5000 лева за клевета Борисов: Радев много ме обиди като ме сравни с Кирил Петков Борисов: Вече нямаме никакви амбиции да се вкарваме в каквото и да е управление Борисов сърдит: На този обран бостан няма да се връщам Борисов: Разкараха ме като панаирджийска мечка, треперих да не ми подхвърлят нещо Бойко Борисов е призован на разпит от прокуратурата Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват Любен Дилов-син: Опитват се да отклонят вниманието от цените на горивата, тока и олиото
Тагове
барселонагейт бойко борисов
Коментари