Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват

Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват - E-Burgas.com

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви пред Нова тв, че няма проблем бизнесменът Васил Божков да бъде разпитан от Дубай, а началникът на кабинета "Петков" определи като саботаж отказа на прокуратурата да образува въпросното досъдебно производство.

Според вътрешния министър разплитането на казуса се крие в един разпит - този на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

„Няма никаква пречка Божков да бъде разпитан като свидетел чрез така наречената видеовръзка – процедура, регламентирана детайлно в нашия НПК”, каза Рашков.

От прокуратурата обаче твърдят, че такъв разпит е възможен ако държавата, в която се намира свидетелят, има договор за взаимопомощ, а с Дубай такъв нямаме. Силовият министър посочи друг факт – докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е установила ощетяване на хазната от хазартна дейност за 550 млн. лв.

Остава отворен въпросът извършва ли Европейската прокуратура разследване по случая за изнудване или не.

„Очаквам информация в следващите дни и тогава бих могъл да кажа. Аз имах среща с Кьовеши, но с нея по този въпрос не съм говорил”, заяви министър Рашков.

От заемането на поста си, той твърди, че прокуратурата бавила процеси, свързани с партийни фигури.

„Материалите, когато се изпратят към прокуратурата, особено в случаите, когато касаят някой деец от ГЕРБ, потъват”, категоричен е вътрешният министър.

Говорителят на кабинета „Петков” Лена Бориславова също се усъмни в действията на българското обвинение по казуса.

„Да видим дали най-накрая прокуратурата ще влезе в ролята си на държавен обвинител, който защитава интересите на българските граждани, а не на определени политически фигури. Саботажът се явява в това, че години наред, въпреки данните, прокуратурата е отказвала да образува това досъдебно производство”, каза Бориславова.

В казуса се появиха съмнения за пробив в системата на МВР.

„ГЕРБ имат информатори в МВР и това не е тайна за никого”, смята ресорният министър.

На фона на кризата в отношенията между институциите, властта трябва да се бори с друга криза - енергийната.

Поради тази причина правителството действа активно за финализиране на процеса и доизграждането на газовата връзка с Гърция.

Свързани статии
Бойко Борисов: ГЕРБ ще предложи експертно правителство 28 екипа се борят за "Пътен полицай на годината" Започват проверки в МВР, уволняват всеки пиян или надрусан зад волана Бойко Борисов: Народът избра 67%а проатлантически партии, предлагаме преговори с всички 24 задържани при масирани полицейски акции в цялата страна Контролни пунктове на МВР около Бургас заради мигрантите Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември Бойко в Бургас: Ако бяхме ние Северният обход щеше да е готов преди осем месеца (Видео) Прокуратурата повдигна обвинения на трима сирийци за фаталната катастрофа Осъдиха Бойко Борисов да плати 5000 лева за клевета
Тагове
Бойко Рашков ГЕРБ Бойко Борисов МВР прокуратура
Коментари

Още от последните новини