Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват

Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват - E-Burgas.com

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви пред Нова тв, че няма проблем бизнесменът Васил Божков да бъде разпитан от Дубай, а началникът на кабинета "Петков" определи като саботаж отказа на прокуратурата да образува въпросното досъдебно производство.

Според вътрешния министър разплитането на казуса се крие в един разпит - този на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

„Няма никаква пречка Божков да бъде разпитан като свидетел чрез така наречената видеовръзка – процедура, регламентирана детайлно в нашия НПК”, каза Рашков.

От прокуратурата обаче твърдят, че такъв разпит е възможен ако държавата, в която се намира свидетелят, има договор за взаимопомощ, а с Дубай такъв нямаме. Силовият министър посочи друг факт – докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е установила ощетяване на хазната от хазартна дейност за 550 млн. лв.

Остава отворен въпросът извършва ли Европейската прокуратура разследване по случая за изнудване или не.

„Очаквам информация в следващите дни и тогава бих могъл да кажа. Аз имах среща с Кьовеши, но с нея по този въпрос не съм говорил”, заяви министър Рашков.

От заемането на поста си, той твърди, че прокуратурата бавила процеси, свързани с партийни фигури.

„Материалите, когато се изпратят към прокуратурата, особено в случаите, когато касаят някой деец от ГЕРБ, потъват”, категоричен е вътрешният министър.

Говорителят на кабинета „Петков” Лена Бориславова също се усъмни в действията на българското обвинение по казуса.

„Да видим дали най-накрая прокуратурата ще влезе в ролята си на държавен обвинител, който защитава интересите на българските граждани, а не на определени политически фигури. Саботажът се явява в това, че години наред, въпреки данните, прокуратурата е отказвала да образува това досъдебно производство”, каза Бориславова.

В казуса се появиха съмнения за пробив в системата на МВР.

„ГЕРБ имат информатори в МВР и това не е тайна за никого”, смята ресорният министър.

На фона на кризата в отношенията между институциите, властта трябва да се бори с друга криза - енергийната.

Поради тази причина правителството действа активно за финализиране на процеса и доизграждането на газовата връзка с Гърция.

Свързани статии
Борисов: Вече нямаме никакви амбиции да се вкарваме в каквото и да е управление Служители на МВР осъдили системата с 15 млн.лв. за 5 години Борисов сърдит: На този обран бостан няма да се връщам Над 50% от българите доволни от МВР Депутати решават съдбата на спецсъда и спецпрокуратурата Бургаската апелативна прокуратура с впечатляващ отчет за 2021 Магистрат от спецпрокуратурата получи "кърваво писмо" със смъртна заплаха ГЕРБ поиска оставката на правителството Борисов: Разкараха ме като панаирджийска мечка, треперих да не ми подхвърлят нещо Бойко Борисов е призован на разпит от прокуратурата
Тагове
Бойко Рашков ГЕРБ Бойко Борисов МВР прокуратура
Коментари

Още от последните новини