Пием по-малко бира и вино през последните три месеца

Пием по-малко бира и вино през последните три месеца - E-Burgas.com

Коронавирусът засегна и потреблението на вино. Пред последните 3 месеца консумацията е намаляла. Основната причина - затварянето на ресторанти и хотели.

Големите винопроизводители отчитат спад около 30% от продажбите си на българския пазар. Много по-големи са щетите за малките компании - спад над 80%.

За да се подпомогнат производителите да съхраняват вината,които не могат да реализират на пазара, Националната лозаро-винарска камара и министерството на земеделието успяха да договорят мярка за кризисно съхранение на виното с бюджет 5 млн. лева.

"Тази мярка ще бъде валидна за 5 месеца, през които Фонд "Земеделие" ще предостави на винопроизводителите по 4 ст. на литър на месец, като на практика ще компенсира техните разходи за съхранение на вино, което е една наистина страхотна мярка." заяви пред БНТ Евгени Харамлийски - изпълнителен директор на "Домейн Бойар Интернешънъл" АД, член на НЛВК:

"Домейн Бойар Интернешънъл" реализира 70% от продукцията си на българския пазар, но изнася и част от нея към търговските вериги в много европейски държави. В последните седмици отчитат положителна тенденция в резултат именно на коронакризата.

Кризата, предизвикана от коронавируса, променя и търсенето. Голяма част от потребителите в Европа в последните месеци избират вина от по-нисък ценови клас, което е шанс за българските производители. Това се отнася за фирмите, които вече са успели да пробият на европейския пазар.

COVID-19 намали консумацията и на друга предпочитана напитка - бирата.

Пивоварите отчитат, че продажбата на бира в заведенията е намаляла с около 50 на сто. Добрата новина е, че в магазинната мрежа консумацията към края на май е почти същата, както през миналата година. Несигурната обстановка с вируса обаче затруднява прогнозите - какви ще са продажбите през лятото - най- важния сезон за пивоварите. Обикновено в 4-те летни месеца те реализират 45% от продажбите си.

Свързани статии
Винопроизводители с номинации в Burgas Business Awards Мъж получи условна присъда за търговия с вот Несебърлии показаха добра активност в кампанията за разделно събиране (Снимки) МВР работи по 100 случая за купуване на гласове Бирен уикенд ще спасява бургазлии от жегите Крафт бира ще се лее цял уикенд в Бургас 612 са образуваните досъдебни производства за търговия с вот до деня за размисъл Бургаска област сред най-разследваните от МВР за търговията с вот Как се търгува вот в Бургаско – от брашно и макарони до опрощаване на борчове "Изправи се! Мутри Вън" - Бургас натири Цветелин Георгиев
Тагове
бира вино търговия
Коментари

Още от последните новини