Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза

Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза - E-Burgas.com

В дългосрочен план решението е осигуряване на собствени водоизточници, възможно е и преработване на вода от морето

Областната управа на Бургас ще придобие собствеността на двата язовира Ахелой и Поморие, които са резервният вариант за осигуряване на питейна вода в региона. По този начин местната власт ще има правомощия в управлението, за да не допуска риск от липса на вода. Това стана ясно по време на извънредната сесия на Общинския съвет.

До момента двете съоръжения са стопанисвани от държавата, в лицето на „Напоителни системи“, които предстои да предадат собствеността на областния управител Вълчо Чолаков.

Кметът на община Бургас Димитър Николов сподели, че от днешната среща в Областна управа е станало ясно, че до 20 февруари ще бъдат изградени стените на двата язовира, както и новата водопроводна мрежа.

„Като кмет деклалирах, че ако в изпълнението на този план бъдат необходими процедури, обезпечения и парцеларни планове ние експрено ще взмем необхоидмите решения и ще внесем нужните докладни, за да бъдем в синхрион и подкрепа на ВиК и ресорните министерства“, заяви Николов.

Това представлява и краткосрочният план, за да се генерират питейни води за есента.

Кметът Николов е изискал информация от всички замесени в страни за информация по казуса с водата още в началото на годината, когато се появиха първите индикации за задаваща се водна криза в Бургас. „Всички, в отговорите си ме уверяваха, че се прави всичко необходимо и няма да бъде допуснат никакъв риск за осигуряването на питейна вода в Бургас“, призна Николов.

За дългосрочен план предстои да бъде направен обстоен анализ на възможностите за откриване и изграждане на водоизточници на територията на областта. В момента ролята на общината буквално е на „пасивен наблюдател“, тъй като нито има правомощия на управление на язовир Камчия – основният питеен водоизточник, нито е на нейна територия.

По този въпрос е бил информиран и директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев относно какви съоръжения има на територията на областта и могат ли да бъдат използвани в услуга на тази ситуация. Включително и възможността да бъде преработвана морска вода по подобие на Израел и други държави.

Тенев открито изпрази позиция против последния вариант, тъй като за преработката на морска вода, е необходима технология, която е непосилна за всеки един бюджет и ще струва скъпо.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Снежана Динева, която също присуства на виртуалната сесия сподели, че държавата изцяло подкрепя взетото решение за прехвърляне на собствеността на двата язовира и ще съдействат в процедурите.

Предстои да бъдат разгледани още възможности и решения.

Свързани статии
Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето Масови проверки на водоемите в Бургаско след сигнал на 112 Разпоредиха 24-часово наблюдение на язовирите заради дъждовете Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. Експерт: Малките язовири са проблемните Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10 Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Строим 10 нови язовира за 10 години
Тагове
водна криза язовири
Коментари

Още от последните новини