Масово чувство за безнаказаност по пътищата у нас

Масово чувство за безнаказаност по пътищата у нас - E-Burgas.com

Висок е броя на шофьорите, качили се зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. Въпреки полицейските акции, случаите не спират, а войната по пътищата взима още жертви. Един от най-фрапантните случаи бе катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади момичета, а шофьорът се оказа, че системно е нарушавал правилата на пътя.

Според председателя на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Дунев, подобни случаи има у нас, защото битува чувството за безнаказаност.

"Не съм виждал по-тежка катастрофа в живота си от тази на бул. "Черни връх" - скоростта е била много голяма. Такива случаи са изолирани, те се случват на хора, които разсъждават, че могат да останат безнаказани, че са над закона, че има чадър над тях. Tези хора, ако не тази седмица, то след време завършват по този начин", коментира той в студиото на Bulgaria On Air.

Дунев подчерта, че има изискване всички състезатели преди старт да минават през задължителен тест за алкохол и наркотици. "Алкохолът и наркотиците не правят качествата на водачите по-добри, дават фалшива самоувереност, която често пъти завършва трагично", заяви Дунев.

Според него един от начините за ограничаване на тежките катастрофи е приемането на нов Закон за движение по пътищата. Той подчерта, че към момента се правят множество поправки, които не дават резултат.

"Депутатите не могат да се обединят около новия Закон за движение по пътищата, в който са заложени много елементи, които като експерти считаме, че ще намалят броя на тежките катастрофи и жертвите, събираемостта на глобите ще се подобри. За този закон не се изискват средства, а хората да забравят, че имат партии и цветове", каза Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Друг проблем, който гостът посочи, е липсата на концентрация при шофьорите - притиснати от битовизмите, шофьорите не мислят за пътя и движението, а се разсейват зад волана. Дунев разкритикува махането на разграничителните колчета по част от трасето в Кресненското дефиле. Те доказаха, че могат да намалят тежките катастрофи с жертви, които бяха често явление в района.

"Това е нещо, което работи и пази човешки животи. Не трябва да бъде премахнато с лека ръка. Анализът на такава обезопасителна мярка трябва да се разшири и да се приложи на пътя край Микре, например. Този път можеше да ползва добрата практика на Кресна и да се похвалим в края на годината, че сме спасили човешки животи", уточни Дунев.

И добави, че на критични участъци, в които се провеждат и автомобилни състезания - като прохода Шипка, се извършват ремонти, които пазят шофьорите - включително поставянето на специални предпазни прегради за мотористи.

А на любителите на високите скорости Румен Дунев препоръча да посетят "Писта София", която ще събере най-добрите състезатели на България на 24 септември на пътен възел "Бояна".

"Освен че ще направим уникално по мащабите си състезание, нашата цел като федерация е да приобщим всички млади хора с бензин и адреналин в кръвта, да създадем навици и през приложните шампионати те да станат професионални състезатели. Младите хора, които правят необмислени постъпки на пътя - пречупени през призмата на приложните шампионати един ден могат да станат шампиони на България", убеден е Дунев.

Последното състезания на възел "Бояна" е било през 2009 г. На състезанието в събота са поканени Петър Стойчев, Кубрат Пулев, Данчо Йовчев. Дунев уточни, че от 9 до 17:30 часа ще бъдат затворени бул. "България" и едното платно на Околовръстното шосе.


 

Свързани статии
Продават на търг конфискуваните автомобили от пияни и дрогирани шофьори в Бургас Как да намерим най-добрата оферта за коли под наем в Бургас Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години 18 тежки катастрофи след падането на снега в страната До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Хванаха поморийка да шофира пияна в Равда 35 пияни и дрогирани шофьори са регистрирани за денонощие Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас Таксиджии от цяла България на протест заради прострелян колега Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто
Тагове
автомобили шофьори катастрофи промили
Коментари

Още от последните новини