Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас

Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас - E-Burgas.com
epicenter.bg

Продажбите на нови автомобили в страните от Европейския съюз се увеличават през септември за втори пореден месец, показват данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), предаде ДПА.

Броят на новите леки коли, регистрирани за първи път, нараства през миналия месец с 9,6 процента на годишна база, след като през август се повиши с 4,4 на сто.

ACEA обаче уточнява, че годишният ръст на продажби на нови автомобили до голяма степен се формира благодарение на сравнението със септември 2021 г., когато недостигът на полупроводници ограничи производството на моторни превозни средства.

В България през септември са регистрирани 2117 нови коли, което е увеличение в сравнение с 1446-те през същия месец на миналата година, сочат данните на ACEA. Броят им обаче намалява в сравнение с юни (2918 нови автомобила), юли (2739 нови коли) и август (2480 нови автомобила) през тази година.

В Германия е отчетен ръст на продажбите на нови леки коли от 14,1 процента през септември спрямо същия месец на миналата година, а в Испания с 12,7 на сто. Във Франция (5,5 процента) и Италия (5,4 на сто) обаче увеличението им е по-скромно, отбелязва ДПА.

През първите 9 месеца на година продажбите на автомобили в ЕС намаляват с 9,9 процента до 6,78 милиона леки коли, въпреки позитивните резултати през последните два месеца на този период.

Свързани статии
Продават на търг конфискуваните автомобили от пияни и дрогирани шофьори в Бургас Как да намерим най-добрата оферта за коли под наем в Бургас Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Масово чувство за безнаказаност по пътищата у нас Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Сериозен скок на цените на колите втора ръка, за нов автомобил се чака близо година България сред държавите с най-стар автопарк и най-неподготвени млади шофьори Експерти съветват как да шофираме безопасно Гневни бургазлии: Паркираме на "Синя зона", а колите ни затъват в кал (снимки)
Тагове
автомобили продажби автокъща
Коментари

Още от последните новини