Любен Дилов-син: Черно море не е лъжица за всеки, само най-добрите могат да видят дъното му

Любен Дилов-син: Черно море не е лъжица за всеки, само най-добрите могат да видят дъното му - E-Burgas.com
chernomore.bg

„Преди 35 години съм изкарал курсове по гмуркане, а възобнових по-сериозно това свое хоби през 1999 година, разказа в предаване по БНР Любен Дилов-син, който освен с всичко друго е страстен гмуркач.

Бил е под водата на много места по света, но казва, че нашето Черно море не е лъжица за всеки и само най-опитните могат с очите си да видят онова, което е на дъното му.

„Който е станал водолаз в Черно море, е всъщност един от най-добрите гмуркачи в света, защото Черно море е много сурово море, но то има своите очарования. Не бих го заменил за други морета и когато си по-напреднал гмуркач, то разкрива вълнуващите си тайни.

Заради това, че е ниско солено и ниско кислородно, то запазва много исторически и археологически артефакти – а то е богато на тях. Особено по крайбрежието. Подводният живот е много интересен на нашето море.“

Дилов споделя, че е достигал до 70 метра дълбочина и това е свързано с кораб, който се намира на такава дълбочина, но това се равнява на 200 метра в Червено море.

149 метра е рекордът за Черно море – то е на Росен Желязков, труден рекорд и най-голямо постижение за нашето море. Трудността идва от това, че Черно море е неблагосклонно към хората – тъмно е, може да загубиш ориентация и има много резки смени на температурата. Сурово място е Черно море, каза още Дилов-син.

Като предизвикателство към гмуркачите най- подходящо като място, цени и това, което може да се види е Червено море, съветва още Любен Дилов-син:

"То е едно от най-красивите морета, има много корали, много потънали кораби, близко е за българите - на три часа път, и е евтино, ако отидеш там да се гмрукаш. А пък е извънземно преживяване, ако отидеш там да се гмрукаш".

Свързани статии
Несебър със собствен проект за опазването на Черно море Спечелен е най-големият проект за иновации в Черно море Бургас и Одрин повеждат съвместна битка срещу замърсяването на Черно море Отбелязваме Международния ден на Черно море с акцент опазването му Еко министерството отбелязва Международния ден на Черно море Ще изследваме състоянието на Черно море с Турция с проекти за 24 млн. евро Черно море било бомба със закъснител Дами се гмуркат край Созопол, за да чистят морето
Тагове
черно море гмуркачи возодлази
Коментари

Още от последните новини