Любен Дилов-син: Черно море не е лъжица за всеки, само най-добрите могат да видят дъното му

Любен Дилов-син: Черно море не е лъжица за всеки, само най-добрите могат да видят дъното му - E-Burgas.com
chernomore.bg

„Преди 35 години съм изкарал курсове по гмуркане, а възобнових по-сериозно това свое хоби през 1999 година, разказа в предаване по БНР Любен Дилов-син, който освен с всичко друго е страстен гмуркач.

Бил е под водата на много места по света, но казва, че нашето Черно море не е лъжица за всеки и само най-опитните могат с очите си да видят онова, което е на дъното му.

„Който е станал водолаз в Черно море, е всъщност един от най-добрите гмуркачи в света, защото Черно море е много сурово море, но то има своите очарования. Не бих го заменил за други морета и когато си по-напреднал гмуркач, то разкрива вълнуващите си тайни.

Заради това, че е ниско солено и ниско кислородно, то запазва много исторически и археологически артефакти – а то е богато на тях. Особено по крайбрежието. Подводният живот е много интересен на нашето море.“

Дилов споделя, че е достигал до 70 метра дълбочина и това е свързано с кораб, който се намира на такава дълбочина, но това се равнява на 200 метра в Червено море.

149 метра е рекордът за Черно море – то е на Росен Желязков, труден рекорд и най-голямо постижение за нашето море. Трудността идва от това, че Черно море е неблагосклонно към хората – тъмно е, може да загубиш ориентация и има много резки смени на температурата. Сурово място е Черно море, каза още Дилов-син.

Като предизвикателство към гмуркачите най- подходящо като място, цени и това, което може да се види е Червено море, съветва още Любен Дилов-син:

"То е едно от най-красивите морета, има много корали, много потънали кораби, близко е за българите - на три часа път, и е евтино, ако отидеш там да се гмрукаш. А пък е извънземно преживяване, ако отидеш там да се гмрукаш".

Свързани статии
БСУ домакин на Генералната асамблея на най-големия проект за изследвания в Черно море Турция блокира Черно море за Русия В Бургас призовават за по-отговорно отношение към морето с атрактивно клипче (Видео) Зам.-министър: АМ "Черно море" е със започнато проектиране и трябва да бъде изградена бързо Зам.-министър призова Русия за общи мерки срещу замърсяването на Черно море Рибари извадиха над 7 тона боклуци от Черно море Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море Русия затваря част от Черно море Топ военни обсъдиха ситуацията в Черноморския регион Руският черноморски флот започна учения в Черно море
Тагове
черно море гмуркачи возодлази
Коментари

Още от последните новини