Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море

Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море - E-Burgas.com

Учени и експерти обсъдиха на семинар в Бургас приоритетите в опазването на Черно море от замърсяване и съхраняването на природните богатства както в неговия басейн, така и по крайбрежната ивица.

Семинарът се проведе в Експоцентър „Флора“ под мотото „Бъдещето на морето“, като начало на дискусията поставиха председателят на Общинския съвет в Бургас проф. д-р Севдалина Турманова и зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към проблемите на климата Весна Балтина.

По време на събитието бе представен проектът на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“. Семинарът е част от събитията за отбелязване на Европейския морски ден – 20 май.    

„Този морски ден и отбелязването му има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия. Нашето Черно море безспорно е много важен ресурс, но и чувствителна екосистема. То е част от нашата култура, част от перспективите ни за развитие на устойчив туризъм, морски дейности и рибарство. Много е важно политиките по опазването му да са общи. Усилията ни трябва да са добре планирани, насочени към изграждане на екологична инфраструктура и сформирането на една култура, която да бъде припозната от черноморските общини.“, каза по време на семинара Весна Балтина.

Провеждането на семинара е част от дейностите по изпълнението на проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив", финансиран по „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“, който се реализира в рамките на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.

Свързани статии
Община Бургас отново предупреждава: До 5000 лв. глоба за замърсяване на градската среда! Община Бургас ще участва в изпълнението на важен екологичен проект Община Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас Зам.-министър призова Русия за общи мерки срещу замърсяването на Черно море Омбудсманът на Бургас предлага решение на проблема със сметищата за стари гуми Искат спешно решение на проблема с мръсотията в Бургас и преливащите кошчета за смет От "Игри на волята" пак сгазиха лука, оставиха малко сметище на плажа край Царево (снимки) Общината скастри бургазлии: Не правете това след ремонт, ще има глоби!
Тагове
черно море опазване еко
Коментари

Още от последните новини