Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море

Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море - E-Burgas.com

Учени и експерти обсъдиха на семинар в Бургас приоритетите в опазването на Черно море от замърсяване и съхраняването на природните богатства както в неговия басейн, така и по крайбрежната ивица.

Семинарът се проведе в Експоцентър „Флора“ под мотото „Бъдещето на морето“, като начало на дискусията поставиха председателят на Общинския съвет в Бургас проф. д-р Севдалина Турманова и зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към проблемите на климата Весна Балтина.

По време на събитието бе представен проектът на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“. Семинарът е част от събитията за отбелязване на Европейския морски ден – 20 май.    

„Този морски ден и отбелязването му има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия. Нашето Черно море безспорно е много важен ресурс, но и чувствителна екосистема. То е част от нашата култура, част от перспективите ни за развитие на устойчив туризъм, морски дейности и рибарство. Много е важно политиките по опазването му да са общи. Усилията ни трябва да са добре планирани, насочени към изграждане на екологична инфраструктура и сформирането на една култура, която да бъде припозната от черноморските общини.“, каза по време на семинара Весна Балтина.

Провеждането на семинара е част от дейностите по изпълнението на проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив", финансиран по „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“, който се реализира в рамките на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде В Несебър започват нов еко проект край Кошарица Хамаци, панорамен далекоглед и соларни панели за бъдещата екопътека Кошарица - Плазовец
Тагове
черно море опазване еко
Коментари

Още от последните новини