Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море

Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море - E-Burgas.com

Учени и експерти обсъдиха на семинар в Бургас приоритетите в опазването на Черно море от замърсяване и съхраняването на природните богатства както в неговия басейн, така и по крайбрежната ивица.

Семинарът се проведе в Експоцентър „Флора“ под мотото „Бъдещето на морето“, като начало на дискусията поставиха председателят на Общинския съвет в Бургас проф. д-р Севдалина Турманова и зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към проблемите на климата Весна Балтина.

По време на събитието бе представен проектът на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“. Семинарът е част от събитията за отбелязване на Европейския морски ден – 20 май.    

„Този морски ден и отбелязването му има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия. Нашето Черно море безспорно е много важен ресурс, но и чувствителна екосистема. То е част от нашата култура, част от перспективите ни за развитие на устойчив туризъм, морски дейности и рибарство. Много е важно политиките по опазването му да са общи. Усилията ни трябва да са добре планирани, насочени към изграждане на екологична инфраструктура и сформирането на една култура, която да бъде припозната от черноморските общини.“, каза по време на семинара Весна Балтина.

Провеждането на семинара е част от дейностите по изпълнението на проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив", финансиран по „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“, който се реализира в рамките на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.

Свързани статии
БСУ домакин на Генералната асамблея на най-големия проект за изследвания в Черно море Общински кмет поведе протест заради поражения от градушка, земеделци блокираха главен път Ученици от Поморие изработиха арт инсталация на екологична тематика Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас Бургас започва война с гларусите Бургазлии върнаха 161 тона отпадъци за рециклиране в мобилните центрове на общината Странджа олекна с няколко тона боклук след намесата на доброволците от "За Земята" Бургас и Варшава се обединяват около идеята за по-чист въздух Роботи ловят плаващи отпадъци в три бургаски пристанища Продължава подмяната на стари печки с нови екоуреди в Бургас
Тагове
черно море опазване еко
Коментари

Още от последните новини