Големи вълни подгониха туристите по Черноморието

Големи вълни подгониха туристите по Черноморието - E-Burgas.com
news.bg

Големи вълни прогониха летовниците от първа линия на плажовете по Южното Черноморие, а мъртвото вълнение ги закотви в големите жеги на пясъка. От началото на седмицата на повечето ивици в Бургаско флагът е червен за ужас на хилядите български и чужди туристи, особено за децата, които са принудени да не влизат във водата, пише 24 часа.

В Бургас от два дни морето бушува и вдига вълни от 2 до 3 метра, които опразниха първия и втория ред чадъри. Същото е положението и на другите ивици по Южното Черноморие. Под вода на 10 м навътре от брега са плажовете на "Каваците" и "Смокиня", в Поморие и Синеморец летовници също панически вдигаха хавлии и багажи от пясъка. "Божа работа кога ще се успокои морето. Предполагам, че тези дни ще утихне, защото вълната леко намалява. В началото на седмицата бе по-бурно морето", каза старши спасителят и отговорник за бургаския плаж Желю Костадинов.

На много места по Южното Черноморие ситуацията се усложнява и от комбинацията на големи вълни с мъртво вълнение. Около Бургас в крайбрежните зони извън заливите вълнението стига 4-5 бала, което прави самоубийствено плуването в морето. Заради големи вълни от вторник пътуването до остров Света Анастасия е спряно и корабчетата изчакват на брега в Бургас да утихне морето.

"В понеделник беше последният курс, два дни не сме имали туристи", коментира управителят на единствения обитаем български остров Павлин Димитров. Надеждите му са днес вълната да падне.

Бурното море изкара и купища водорасли на брега, които плажните наематели едва успяват да изчистят, а на места се събират в огромни купчини и вонят ужасно. "Най-важното е туристите да спазват флаговата сигнализация. Затова сме на плажа - да следим ситуацията. Ако човек попадне на мъртво вълнение и го задърпа надълбоко, не трябва да се паникьосва. Най-важнато е да започне да плува към брега, но не фронтално, за да не се изтощава, а косо по диагонал на 45 градуса", съветва Костадинов.

Досега препоръките бяха да се плува успоредно, но водният гард ги оспорва. "Така мъртвакът пак ще ви отнесе навътре", добавя старши спасителят.

Според водните гардове плаж с плаж не си прилича. Докато в Бургас флагът е червен, в Черноморец може да е тихо  "Същото важи и за спасителните постове. Хората не трябва да се подлъгват да влизат в морето, ако на 300 метра от тях примерно знамето е зелено или жълто, а пред тях е червено. Трябва да спазват указанията на
спасителя, който е в техния район - той най-добре го познава и затова е преценил какъв флаг да вдигне", допълва Костадинов.

От вторник насам на бургаския плаж ситуацията е много опасна, тъй като големите вълни са изровили големи дънни ями, на места са се образували и подводни реки при оттеглянето на водата в морето. Дори и на брега такава ситуация е опасна, особено за малки деца, защото може изведнъж да ги повлече в морето, предупреждават водните гардове. Тъй като разположението на плажовете и теченията са различни, по Южното Черноморие се открояват дузина опасни плажа Това са Харманите в Созопол, южният в Слънчев бряг, Иракли, северният на Обзор, двата плажа в Поморие, в Ахтопол и Липите в Синеморец.

В района на Варненска област най-опасният плаж е край устието на Камчия, там на много места се образуват водовъртежи. Морето край Шкорпиловци също крие много опасности през август. Там влече навътре, а близо до брега минава студено течение.

На градските плажове във Варна най-често дънни ями се образуват в Аспарухово, на южния плаж и край калните бани. Инциденти се случват и край самите буни, които са неохраняеми. Плажовете на Кабакум и Златни пясъци също крият опасности. Те са открити, наклонът на брега е голям и рязко става много дълбоко.

Коментари

Още от последните новини