ЕК не иска да дава пари за ограда по границата между България и Турция

ЕК не иска да дава пари за ограда по границата между България и Турция - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) продължава да e против финансирането на ограда на границата между България и Турция. Това стана ясно от отговор на говорителя Ерик Мамер на журналистически въпрос. Той бе помолен да коментира изказването на австрийския канцлер Карл Нехамер от вчера, че ЕС трябва да финансира укрепването на ограда там.

"Работа на България е да избере кой е най-добрият начин за гарантиране за обезопасяване на външната си граница. Тя ще реши какво да прави и ние ще я подкрепим", каза Мамер, цитиран от БНР.

Той припомни, че в момента у нас има 137 служители на агенцията за охрана на външните граници "Фронтекс". Те са със съответното оборудване за подпомагане на работата на граничната полиция. Мамер също така припомни, че Комисията е приела пакет от 220 млн. евро за подобряване на контрола по източната граница на Турция.

България построи ограда по границата с Турция, но тя не е в добро състояние и лесно се преодолява от мигрантите. На този фон председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изразиха оптимизъм, че догодина България и Румъния ще бъдат приети в Шенген. "Оптимист съм, че решението за България и Румъния може да бъде взето в рамките на 2023-та година. Ние почувствахме политическа ангажираност да се работи, за да се постигне напредък. И аз искрено се надявам, че ще направим така, че това да стане догодина", каза Мишел.

"Стоим изцяло зад вас. На Румъния и България искам да кажа - ние подкрепяме изцяло приемането ви в Шенген. Ще продължим да работим неуморно, за да го осъществим колкото е възможно по-скоро догодина", посочи Урсула фон дер Лайен.

Свързани статии
Военни от Атия ще извършат контролиран взрив на пясъчната коса на Велека Зов до бургаските предприятия: Кандидатствайте за енергийна ефективност в сградите си Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Австрийският канцлер лично ще види как пазим границата си Пребиха спешен медик пред дома му във Враца Полицаи и военни ще инспектират оградата на границата с Турция "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна
Тагове
ограда граница ЕК
Коментари

Още от последните новини