Депутатите спорят с колко да намалят заплатите си по време на кризата

Депутатите спорят с колко да намалят заплатите си по време на кризата  - E-Burgas.com

Лични нападки и обвинения в популизъм прозвучаха в пленарната зала по време на дебата за заплатите на народните представители. Близо два часа депутатите спорят как да променят заплатите си във връзка с кризата с разпространението на коронавируса у нас.

Почти всички партии излязоха с проекти за решения за редукция на възнагражденията на законотворците. От ГЕРБ предлагат замразяване на заплатите до отмяна на извънредното положение - от 1 април основните месечни възнаграждения на депутатите да не се преизчисляват на основа средномесечната работна заплата за страната през последния месец. Предложението на управляващите предвижда правилото да е валидно до отмяна на извънредното положение.

БСП пък искат възнагражденията да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното Народно събрание - 2976 лв. От ВМРО пък лансираха идеята за намаляване на 50 процента на депутатските заплати до изтичане на извънредното положение. НФСБ дори предложиха за времето на извънредното положение народните представители да работят без заплати. "Воля" пък поискаха законотворците да получават минимална работна заплата.

По време на дебата Йордан Цонев от ДПС посочи, че движението ще подкрепи проекта на ГЕРБ, но предложи редакция - спестените средства да бъдат преведени по сметка на здравното министерство за борба с коронавируса. Според него обаче другите предложения са популистки и не касаят периода, свързан с кризата. Цонев бе категоричен, че депутатските заплати е нормално да растат на базата на средната заплата и да бъдат свързани с ръста на икономиката.

„Ще продължим да не подкрепяме, каквито и да било популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Нашите заплати растат с темпа на нарастване на средната работна заплата. Тя нараства съобразно нарастването на стандарта на живот в страната. Съобразно конкурентоспособността на българската икономика. Не виждам друг критерий за работата на политици, министри, народни представители освен критерият развитие на българската икономика, стандарта на живот“, аргументира се Йордан Цонев.

По думите му предоженията за депутатските заплати са популистки и даде пример с високите заплати в IT сектора и финансовия сектор. "И тук ножицата е голяма, винаги ще я има", подчерта той.

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? Увеличават заплатите в центровете за Спешна помощ Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Печалбите на банките у нас продължават да нарастват Увеличават заплатите на медицинските лица в бургаските ясли Икономисти говорят за забавяне на инфлацията
Тагове
финансова криза депутати пари заплати
Коментари

Още от последните новини